Az amerikai kormány szerint Oroszország megint befolyásolni akarja az elnökválasztást

2024. szeptember 5. – 05:00

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok kormánya azzal vádolja Oroszországot, hogy sajtótermékeken, mit sem sejtő influenszereken és kamuprofilokon keresztül próbálja álhírekkel és téves információkkal elárasztani az amerikai nyilvánosságot, ezzel befolyásolva a novemberi amerikai elnökválasztást. A befolyásolási kísérletek középpontjában a kormány szerint az orosz állami RT, korábbi nevén Russia Today tévécsatorna áll, amely a részrehajló hírközlésen túl, illegális eszközökkel is igyekszik befolyásolni a nyilvánosságot, sőt, már többnek is tekinthető egyszerű médiacégnél.

A Guardian cikke szerint az amerikai pénzügyminisztérium szankciókat vetett ki az RT főszerkesztőjére, Margarita Szimonjanra és a csatorna kilenc dolgozójára. Merrick Garland igazságügyi miniszter pedig azt jelentette be, hogy az RT két munkatársát pénzmosással vádolják hatóságok, és azzal, hogy nem jelentették be, hogy külföldi ügynökökként dolgoznak.

A pénzügyminisztérium gyanúja szerint az RT munkatársai több millió dollárt költöttek arra, hogy egy közbeékelt cégen keresztül amerikai influenszereket toborozzanak, akik tudtukon kívül terjesztették az orosz kormány céljainak megfelelő tartalmakat az ukrajnai háború amerikai támogatásáról és hasonló témákról. Merrick Garland pedig arról beszélt a sajtónak, hogy orosz ügynökök a Kreml megbízásából amerikai hírportálok nevéhez hasonló domain neveket vásároltak, amerikai híroldalakhoz hasonló megjelenést alakítottak ki ezeken az oldalakon. Azokon pedig orosz propaganda tartalmakat közöltek, így próbálva amerikaiak millióit átverni, akik azt hitték, amerikai sajtót olvasnak, miközben az orosz kormány propagandája jutott el így hozzájuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!