Ukrajna újabb területeket foglalt el a kurszki régióban, több mint 200 orosz katonát fogtak már el az offenzívában

2024. augusztus 26. – 09:14

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna újabb területeket foglalt el a kurszki régióban, már több mint 240 orosz katonát ejtett foglyul az offenzívában – írja a Washington Post és a Euronews.

A kurszki offenzíva az eddigi legnagyobb összehangolt támadást jelenti az ukránok részéről a háború kezdete óta, amivel az oroszok, úgy tűnik, egyelőre nehezen tudnak mit kezdeni.

Hogy pontosan mekkora orosz területet foglaltak el, az bizonytalan, Olekszandr Szirszkij főparancsnok augusztus közepén azt állította: 1000 négyzetkilométer van ukrán ellenőrzés alatt, de ezt az állítást sokan szkeptikusan fogadták.

Volodimir Zelenszkij szerint újabb területeket foglaltak el a folyamatban lévő katonai műveletben, három kilométert haladtak előre. Az ukrán elnök a külföldi sajtó képviselői előtt Kijevben azt mondta: a kurszki támadást „megelőző jelleggel” indították, hogy megakadályozzák Oroszországot Harkiv és Szumi városai elleni támadásban.

Azt hivatalosan sem az ukrán, sem az orosz kormány nem közölte, hogy eddig hány orosz foglyot ejtettek fogságba a kurszki offenzívában. A támadás előtt Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy Oroszország 6465 ukrán katonát tart fogva, Ukrajna pedig 1348 orosz katonát.

A The Washington Post több mint 130 fényképet és videót vizsgált meg, amelyek a behatolás augusztus 6-i kezdete óta készültek, és amelyek többségét a jelek szerint ukrán katonák készítették és osztották meg a közösségi médiában. Ezek alapján a foglyok között csekély harci tapasztalattal rendelkező 18-30 év közötti sorkatonák is vannak.

Az orosz katonákat fogva tartó északkelet-ukrajnai börtön vezetője a The Post riporterének azt mondta: az elmúlt 10 napban 320 orosz katona járt náluk, ők útban voltak más ukrajnai fogolytáborokba. Az orosz katonák körülbelül 80 százaléka sorköteles volt – mondta a börtön vezetője.

Volodimir Zelenszkij arról is beszélt, hogy szeretnék elcserélni a túszul ejtett orosz katonákat ukrán katonákra.

Ukrajnában robbanások voltak hétfő reggel

Mindeközben Ukrajnában sem álltak le a támadások. Robbanások hangja hallatszott Kijev központjában hétfő reggel a csúcsforgalom idején – írja a Reuters. A légierő szerint Oroszország stratégiai bombázógépet vetett be a levegőben, és több rakétát lőtt ki Ukrajnára.

A helyi hatóságok robbanásokról számoltak be az északnyugati Lutszk városában is, és közölték, egy lakóház megsérült, még ellenőrzik az esetleges áldozatok számát.

Zelenszkij vasárnapi videóüzenetében arról is beszélt, támogatná, hogy India második békecsúcs-találkozót rendezzen – írja a Reuters. „Tárgyalások folynak Szaúd-Arábiával, Katarral, Törökországgal és Svájccal a második békecsúcsról” – mondta az ukrán elnök.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!