Beleegyezett Kamala Harris abba, hogy lenémítsák a mikrofonokat az elnökjelölti vitán, amíg a másik beszél

2024. szeptember 5. – 21:25

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta Kamala Harris demokrata elnökjelölt a Donald Trump elleni tévévita szabályait: az amerikai alelnök többek között abba is belement, hogy a mikrofonokat lenémítsák arra az időre, amíg a másik félre kerül a sor, írja a BBC. A felek augusztus elején fogadták el az ABC News meghívását a szeptember 10-i vitára, azóta viszont azon ment a civakodás, hogy kinek a mikrofonja mikor legyen bekapcsolva. Joe Biden korábbi demokrata elnökjelölt a Trump elleni júniusi vita előtt belement a néma mikrofonokba, Harris stábja azonban már a szabály ellen volt, mert úgy vélték, a szabály elsősorban a republikánus elnökjelöltnek kedvez. Szerdán Harris mellett Trump is beleegyezett a házigazda által meghatározott vitaszabályokba.

Korábban az AP arról írt, hogy sok demokrata szerint jobb lenne, ha a választók hallanák Trump kitöréseit, közbeszúrásait. Az Axios is arra jutott, hogy a demokraták szerint a közbeszólások lehetősége nélkül Trump egészen komoly, kimért, eladható jelöltnek tűnhetett a júniusi vitán. Az a Trump, akinek újra meg újra elmondják a kampánytanácsadói, hogy ne acsarogjon, inkább szakpolitikákról (gazdaság, határvédelem stb.) beszéljen a kampánygyűlésein és nyilatkozataiban.

Ez lesz az első vita a két elnökjelölt között, sőt, az első találkozó is: augusztusban Harris a CNN-nek arról beszélt, korábban soha nem találkozott személyesen a volt elnökkel. A szabályok hasonlóak lesznek, mint a CNN által rendezett júniusi Biden–Trump-vitán, ami végül leginkább a jelenlegi elnök gyenge teljesítménye, majd később a visszalépését követelő/kérlelő nyilatkozatok miatt lett emlékezetes. Akkor sok elemző azt mondta, hogy a lenémított mikrofonok jól jöhettek Trumpnak, mert korlátozta annak a lehetőségét, hogy félbeszakítsa az időnként csak makogó Bident, és segítette őt abban, hogy megfontoltabbnak tűnjön. Maga Trump korábban azt mondta – némileg ellentmondva saját stábjának –, jobb szeretné bekapcsolva a mikrofonját, sőt Biden ellen sem szerette a némítást. Mindenesetre hozzátette, „ugyanazokban a szabályokban állapodtunk meg”.

Friss közleményében Harris stábja azt írja, azért fogadták el a Trump-stáb feltételeit, mivel úgy érezték, hogy ha nem fogadják el a szabályokat, Trump kihátrálhat a vitából. Trump csapata erre azzal reagált, örülnek, hogy Kamala Harris és „a Biden-kampány maradékából” álló csapata elfogadta „a már elfogadott” szabályokat. A volt elnök a Fox Newsnak adott szerdai interjújában elfogultsággal vádolta az ABC Newst, ami szerinte a legkevésbé korrekt csatorna, és hozzátette, csak azért egyezett bele a vitába, mert Harrisék nem vállalták volna más csatornán.


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!