Tucker Carlson vendége szerint a zsidók halálát a nácik felkészületlensége okozta a második világháborúban

2024. szeptember 4. – 18:16

Másolás

Vágólapra másolva

„Darryl Cooper talán a legjobb és legőszintébb populáris történész az Egyesült Államokban. Legújabb projektje a legtiltottabb mind közül: megpróbálja megérteni a második világháborút” – ezzel a kedvcsináló szöveggel osztotta meg Tucker Carlson podcastsorozatának legújabb epizódját. Az X-en közzétett, több mint kétórás beszélgetés nagy felháborodást váltott ki, mert a történész elég erős állításokat fogalmazott meg a második világháborúról.

Darryl Cooper a Martyr Made című podcast házigazdája, és Carlson azért hivatkozott rá „populáris” történészként, mert saját bevallása szerint közérthetően, a nyilvánosság számára befogadható módon beszél a múlt eseményeiről.

Carlson műsorában Cooper arról beszélt, hogy igazából Winston Churchill volt a második világháború főgonosza. Cooper szerint bár nem Churchill ölte meg a legtöbb embert, felelős azért, ahogyan a háború alakult. Ezután azért hozzátette, hogy nem akarja Hitlert a háború hősének beállítani.

Cooper azt is elmondta, hogy a német diktátor azzal hibázott, hogy felkészületlenül lépett be a háborúba, és a náci vezetés nem tudott mit kezdeni a több millió hadi- és politikai fogollyal. A történész szerint a németek terv nélkül indították a háborút, „csak berakták ezeket az embereket a táborokba, és emberek milliói meghaltak ott”. Cooper mindezt úgy mesélte el Carlsonnak, mintha a nácik nem módszeresen gyilkolták volna a zsidókat, hanem logisztikai, étkeztetési problémák okozták volna a halálukat.

A Daily Beast szerint Cooper korábban azt terjesztette, hogy a Capitolium 2021. január 6-i ostroma azért történt, mert a demokraták hazudtak Trumpról. Az összeesküvés-elméletekre és álhírekre fogékony Elon Musk még azzal osztotta meg a beszélgetést, hogy „nagyon érdekes, érdemes megnézni”. De nem sokkal később gyorsan törölte is a bejegyzését a Tesla-vezér.

A lap úgy tudja, hogy az adás után több amerikai konzervatív is bírálta az elhangzottakat. Liz Cheney volt kongresszusi képviselő X-posztjában azt írta, hogy „ez valójában náci propaganda”.

„Nem gondoltam volna, hogy Tucker Carlson a náci tanok szócsöve lesz, de itt vagyunk”

írta X-en megosztott bejegyzésében Erick Erickson konzervatív elemző. Egy későbbi posztjában már arról írt, hogy Cooper „egy ellentmondásos erkölcsi kretén, aki az ellentmondásosságából náci mentegetést csinált”. Sohrab Ahmari, a Compact című konzervatív magazin alapítója pedig arról írt az X-en, hogy „ez csak a szokásos Hitler-mentegetés”.

Andrew Tate és Robert Francis Kennedy Jr. is volt már vendége Tucker Carlsonnak. Carlson februárban Vlagyimir Putyinnal beszélgetett Moszkvában, de Orbán Viktorral is készített interjút a Karmelita teraszán még tavaly augusztusban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!