Az ukránok megerősítették, hogy drónokkal támadták Moszkvát, Zelenszkij Ukrajna északkeleti határára látogatott

2024. augusztus 22. – 12:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna közel 50 drónt vetett be a szerdai, Moszkva és más orosz régiók elleni támadás során, ismerte be Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője a Kijev Independent szerint. A támadást Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester akkor az eddigi egyik legnagyobb Moszkva elleni támadásnak nevezte.

Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy a drónokat moszkvai területen lőtték le, amikor a főváros felé tartottak. Budanov szerint a drónok célpontja egy Moszkva külvárosában, Podolszk kerületben lévő jelzőszolgálati központ, valamint a közeli Osztafjevó repülőtér volt.

A drónok célba vették a Rosztovi területen lévő Millerovo katonai légibázist is, ami Moszkvától mintegy 850 kilométerre délre van. Budanov azt nyilatkozta, egyelőre nem tudják, mekkora kárt okozott a támadás.

A szerda hajnali dróntámadásról Moszkva polgármestere korábban azt mondta, az orosz légvédelmi egységek legalább tíz, az orosz főváros felé repülő drónt semmisítettek meg, egy részüket Podolszk felett, a Kremltől 38 kilométerre fekvő városnál.

A lassan két hete tartó kurszki ukrán támadást az orosz hadsereg mindeddig nem tudta felszámolni. A Kremlnek presztízsveszteséget jelent a kurszki offenzíva, nemcsak azért, mert több mint 150 ezer embert kellett evakuálniuk a térségből, de azért is, mert a felvételek szerint 18-19 éves sorkatonák is fogságba estek, noha Moszkva ígérete szerint a frontra közülük nem kerülnek katonák.

Ugyanakkor stratégiai váltásra még nem kényszerült az orosz vezetés az eddig elveszített mintegy ezer négyzetkilométer miatt, amely nagyjából annyi, mint amennyit Oroszország az utóbbi hónapokban súlyos áldozatok árán elfoglalt Ukrajnában. A támadás jelenlegi helyzetéről, lehetséges hatásáról Rácz András Oroszország-szakértő beszélt a Telexnek.

Az ukránok megerősítik a védelmüket Szumi térségében, miközben Putyin provokációt kiált

Volodimir Zelenszkij csütörtökön azt mondta, hogy elutazott Ukrajna északkeleti határvidékére, ahol az ukrán csapatok két héttel ezelőtt behatoltak Oroszország kurszki régiójába. Zelenszkij azt állítja, hogy a kurszki offenzíva során elfoglaltak még egy orosz települést. A Reuters szerint az ukrán elnök a Szumi régióban tett látogatásakor találkozott Olekszandr Szirszkijjel, az ukrán szárazföldi erők parancsnokával is.

A Zelenszkij hivatalos Instagram-oldalára feltöltött videón látszik, ahogy az ukrán elnök kézfogás után megöleli Szirszkijt. Amíg Moszkvának komoly presztízsveszteséget jelentett, addig a kijevi vezetésnek és az ukrán hadseregnek jelentős morális lökést adott a katonai előrenyomulás. A videót kísérő posztban Zelenszkij azt írta, hogy a kurszki offenzíva kezdete óta csökkent a bombázások és a polgári áldozatok száma Szumi térségében. Az ukrán elnököt Szirszkij arról is tájékoztatta, hogy megerősítik a keleti front védelmét, főleg Toretszk és Pokrovszk közelében, ahol az orosz erők hónapok összpontosítják támadásaikat. Hozzátette, az elfoglalt mintegy ezer négyzetkilométeres területen létrehoztak egy pufferzónát, ami megakadályozza, hogy az oroszok határon átnyúló légicsapásokkal bombázzanak ukrajnai célpontokat.

Az ukrán vezető szerint a kurszki offenzíva arra is lehetőséget teremt, hogy hadifoglyokat cseréljenek Oroszországgal. Vlagyimir Putyin orosz elnök viszont azt mondta, hogy Moszkva „méltó választ” fog adni Kijev támadására, amit súlyos provokációnak minősített.

Putyin csütörtökön azzal vádolta meg az ukrán hadsereget, hogy a kurszki atomerőmű ellen terveztek támadást, annak ellenére, hogy a létesítmény legalább harminc kilométerre van a frontvonaltól. Az orosz elnök nem részletezte a vádat, és nem hozott fel bizonyítékokat. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség megerősítette, hogy jövő héten Kurszkba látogatnak. Rafael Gossi, a szervezet elnöke megerősítette a Financial Timesnak, hogy az erőmű lőtávolságban van az ukrán erőktől.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!