Az egyik legnagyobb dróntámadást indították az ukránok Moszkva ellen, állítja a polgármester

2024. augusztus 21. – 08:56

Másolás

Vágólapra másolva

Az eddigi egyik legnagyobb dróntámadást indították az ukránok Moszkva ellen szerdán hajnalban, írja a Reuters.

Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere szerint az orosz légvédelmi egységek legalább tíz, az orosz főváros felé repülő drónt semmisítettek meg, egy részüket Podolszk felett, a Kremltől 38 kilométerre fekvő városnál.

A TASZSZ azt írja, az orosz légvédelmi erők az éjszaka folyamán összesen 45 ukrán drónt lőttek le Moszkva, Brjanszk, Belgorod, Kaluga és Kurszk régiók felett. Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint ebből 11-et semmisítettek meg Moszkva területe felett, Brjanszknál 23, Belgorodnál 6, a Kalugánál 3, Kurszknál pedig 2 drónt lőttek le.

Szobjanyin a Telegramon szerda hajnalban azt írta, hogy egyelőre nincs sérültje a támadásnak. Hozzátette:

„Ez az eddigi egyik legnagyobb kísérlet arra, hogy drónok segítségével támadják Moszkvát. Továbbra is figyelemmel kísérjük a helyzetet.”

Az orosz RIA Novosztyi állami hírügynökség arról is beszámolt, hogy két drónt semmisítettek meg Tula régió felett, amely északon határos a moszkvai régióval. Vaszilij Golubev, az Oroszország délnyugati részén fekvő Rosztov régió kormányzója is azt közölte, hogy a légvédelmi erők megsemmisítettek egy Ukrajnából indított rakétát. Az orosz védelmi minisztérium viszont sem Tulát, sem Rosztovot nem említette a megsemmisített légi fegyvereket felsoroló közleményében.

A szerdai támadás nagyobbnak tűnik, mint a 2023. májusi ukrán dróntámadás, amikor legalább nyolc drónt semmisítettek meg az orosz főváros felett: akkor arról Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy Kijev megpróbálta „megijeszteni és provokálni” Oroszországot.

A lassan két hete tartó kurszki ukrán támadást az orosz hadsereg mindeddig nem tudta felszámolni. A Kremlnek presztízsveszteséget jelent a kurszki offenzíva, nemcsak azért, mert több mint 150 ezer embert kellett evakuálniuk a térségből, de azért is, mert a felvételek szerint 18-19 éves sorkatonák is fogságba estek, noha Moszkva ígérete szerint a frontra közülük nem kerülnek katonák.

Ugyanakkor stratégiai váltásra még nem kényszerült az orosz vezetés az eddig elveszített mintegy ezer négyzetkilométer miatt, amely nagyjából annyi, mint amennyit Oroszország az utóbbi hónapokban súlyos áldozatok árán elfoglalt Ukrajnában. A támadás jelenlegi helyzetéről, lehetséges hatásáról Rácz András beszélt a Telexnek.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!