Oprah Winfrey: A következő amerikai elnökválasztáson az a kérdés, szabad marad-e Amerika

2024. augusztus 22. – 05:37

Oprah Winfrey: A következő amerikai elnökválasztáson az a kérdés, szabad marad-e Amerika
Fotó: Alyssa Pointer / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Oprah Winfrey amerikai televíziós és influenszer meglepetésbeszédet tartott az amerikai Demokrata Párt chicagói elnökjelölő gyűlésén/politikai show-jának szerdai napján (melyről itt számoltunk be részletesen).

Hétfőn kezdődött és egészen csütörtökig tart az amerikai Demokrata Párt elnökjelölő gyűlése, az úgynevezett Democratic National Convention. A chicagói United Centerben rendezett eseményen a Kamala Harrist hivatalosan is elnökjelöltté választó több ezer delegálton túl a Demokrata Párt legfontosabb politikusai és legnevesebb támogatói vesznek részt.

A BBC tudósítása szerint Oprah meglepetésvendégként, óriási ováció közepette lépett színpadra. A televíziós arról beszélt, hogy a következő amerikai elnökválasztás a szabadságról szól. Szerinte vannak olyan emberek – célzott ezzel Donald Trumpra –, akik úgy gondolják, a könyvek veszélyesek, a támadáshoz használt fegyverek pedig biztonságosak. Ők nem ezen az oldalon állnak, „ha összefogunk, lehetetlen legyőzni minket” – tette hozzá. Oprah érintette az iskolai szegregáció témáját és a rasszizmust is, ezután megtapsolta a Kamala Harris alelnököt felnevelő bevándorló szülőket.

Oprah mellett szerdán részt vett a gyűlésen több híresség is, például Stevie Wonder, Mindy Kaling és Kenan Thompson – a Saturday Night Live humoristája Trump nem hivatalos kormányprogramját figurázta ki.

Ahogy arról a közelmúlt amerikai elnökválasztási kampányainak legviharosabb hat hetét összefoglaló cikkünkből részletesen írtunk, az amerikai elnökválasztási kampányból még több mint két hónap van hátra, Kamala Harris előretörése ellenére Trump hátránya országosan minimális, a csatatérállamokban pedig teljesen nyitott a verseny, és lehetnek még mozgósítható választói tartalékai.

Nagy kérdés, hogy Harris fel tud-e építeni egy vonzó közpolitikai üzenetekkel tarkított kampányt az elmúlt egy hónap lendületére, és hogy az iránta való lelkesedés kitart-e novemberig. Az biztos, hogy a demokrata elnökjelölő gyűlés szervezőin és fellépőin semmi nem fog múlni.

A következő hetekben igazán sorsdöntő azonban majd a szeptember 10-re tervezett, immár Harris és Trump közötti első tévévita lehet, még mindig közel két hónapra az elnökválasztástól, amihez közeledve az eddigiekhez képest is nagyon felpörög majd a kampány.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!