Az időjárás és a túlsúlyos utasok okozhatták a volt iráni elnök helikopter-balesetét

2024. augusztus 21. – 21:23

Másolás

Vágólapra másolva

A Farsz félhivatalos iráni hírügynökség biztonsági forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy az időjárási körülmények és a helikopter súlyából adódó irányítási nehézségek okozhatták azt a helikopter-balesetet, amelyben idén májusban meghalt Ebrahim Raiszi volt iráni elnök és még nyolc másik ember. Az MTI szerint a helikopter-baleset ügyében folytatott nyomozás befejeződött, megállapították, hogy nem merénylet történt.

A baleset vizsgálata közben arra jutottak, hogy az időjárási körülmények nem voltak megfelelőek, és a helikopter nem tudta kezelni a fedélzeten utazók súlyát. Emiatt ütközhetett egy hegynek a Kelet-Azerbajdzsánba tartó jármű. A biztonsági protokoll által megengedettnél kettővel többen utaztak a helikopter fedélzetén.

Raiszi májusban Kelet-Azerbajdzsán tartományba utazott, hogy ott Ilham Aliyev azeri elnökkel együtt felavassa a két ország által az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat. A fedélzeten összesen kilenc ember tartózkodott. Az elnök és a külügyminiszter mellett ott volt Mohammad Ali Al-e Hashem ajatollah; Malek Rahmati tábornok, Kelet-Azerbajdzsán kormányzója; Szardar Szejed Mehdi Mouszavi, az elnök védelmi egységének parancsnoka; illetve testőrök és a helikopter személyzete. A helikopter roncsát azóta megtalálták, a holttesteket Tabriz városába szállították.

A volt elnök halála után kiírt iráni elnökválasztás második fordulóját a reformpárti jelölt, Maszúd Pezeskian nyerte. Ugyan a választást valódi, éles vitákkal és botrányokkal tarkított kampány előzte meg, az új elnöktől nem várható sem a síita-teokratikus rezsim belső szigorán való lazítás, sem pedig az, hogy Teherán visszavesz az Izrael- és Amerika-ellenes machinációiból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!