Kiadtak egy fotót az iráni elnök helikopterének roncsáról

2024. május 20. – 07:51

Kiadtak egy fotót az iráni elnök helikopterének roncsáról
Az iráni elnök lezuhant helikopterének roncsa Irán északnyugati részén 2024. május 20-án – Fotó: Iráni Vörös Félhold / Anadolu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap helikopterbalesetet szenvedett Ebrahim Raiszi iráni elnök és nyolc további ember, köztük az ország külügyminisztere és egy tartományi kormányzó is. A helikopter roncsát vasárnap éjjel találták meg, teljesen szétégve, a balesetet senki nem élte túl. Hétfő reggel Irán hivatalosan is megerősítette, hogy az elnök és minden útitársa életét vesztette.

Raiszi vasárnap Kelet-Azerbajdzsán tartományba utazott, hogy ott Ilham Aliyev azeri elnökkel együtt felavassa a két ország által az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat. A fedélzeten összesen kilenc ember tartózkodott. Az elnök és a külügyminiszter, Hoszein Amirabdollahian mellett köztük volt Mohammad Ali Al-e Hashem ajatollah és Malek Rahmati tábornok, Kelet-Azerbajdzsán kormányzója is.

Raiszi konzervatív, kemény kezű és jogvédők által sokat kritizált elnök volt. Helyét ideiglenesen az első alelnök, Mohammad Mokhber veheti át, de ötven napon belül választások kiírása várható. Az országban elemzők szerint viharos belpolitikai időszak várható.

Cikkünk egy korábbi verziójában rossz kép szerepelt a roncsról. A Reuters egy régebbi képet adott ki újként, miután jelezték a hibát, mi is cseréltük a fotót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!