Joe Biden: A Hamász-vezető meggyilkolása „nem segíti” a tűzszüneti tárgyalásokat

2024. augusztus 2. – 14:36

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök szerint nem segíti a tűzszünetről szóló tárgyalásokat Iszmail Hánije meggyilkolása, írja a BBC. A Hamász politikai vezetőjét szerdán ölték meg Teheránban egy légicsapásban. Az iráni vezetés és a Hamász Izraelt vádolta Hánije meggyilkolásával, és annak, hogy a 62 éves palesztin politikust épp Irán fővárosában ölték meg, külön üzenete van az Izrael létét el sem ismerő Irán felé. Izrael nem vállalta magára a teheráni csapást, és Benjámin Netanjahu miniszterelnök el is tiltotta ilyen nyilatkozatoktól minisztereit.

Biden arról is beszélt, hogy nagyon aggódik a Közel-Keleten növekvő feszültségek miatt. Az amerikai elnök szerint meglenne az alapja a tűzszünetnek, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek és a Hamasznak most kellene lépniük. Biden május végén vázolta fel az izraeli tűzszüneti javaslat feltételeit, ez lett azóta a Hamász és Izrael között a tárgyalások alapja, melyben az Egyesült Államok mellett Katar és Egyiptom működött közre közvetítőként.

Biden a Hamász-vezér meggyilkolása óta először nyilatkozott a témában. Az amerikai elnök a marylandi Andrews légitámaszponton válaszolt az újságírói kérdésekre, mielőtt fogadta volna az Oroszországgal folytatott fogolycsere keretében hazatérő amerikai állampolgárokat. Biden elmondta, hogy csütörtökön beszélt Netanjahuval, és megígérte, hogy megvédi Izraelt az Iránból érkező minden fenyegetéssel szemben.

Arról, hogy kétségessé válhat a tűzszüneti és túszszabadítási tárgyalások kimenetele, mi is írtunk, Hánije ugyanis részt vett a folyamatban. A tárgyalásokat az is megnehezítheti mostantól, hogy a Hamasznak most új politikai vezetőt kell találnia, ami hosszadalmas folyamat lehet.

Iszmail Hanije nem tartozott a legvédettebb vezetők közé a nyugati országok többségében terrorszervezetként számon tartott Hamásznál. Katarban élt, feladata épp a nyilvánosság előtti szereplés volt, ellentétben a katonai vezetőkkel. Nem volt olyan rejtőzködő életmódra kényszerítve, mint egykor Oszama bin Láden vagy Abu Bakr al-Bagdadi, az al-Kaida és az Iszlám Állam vezetői. Több Hamász-tisztségviselővel együtt sokáig a dohai Four Seasons Hotelben lakott, és több újságíró is arról számolt be, hogy nem ütközött különösebb nehézségekbe az elérése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!