Biden és Harris együtt üdvözölte landolásuk után a fogolycserével szabadult amerikaiakat

2024. augusztus 2. – 07:21

Biden és Harris együtt üdvözölte landolásuk után a fogolycserével szabadult amerikaiakat
Fotó: Roberto Schmidt / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Megérkezett az Egyesült Államokba az a három amerikai, akik egy fogolycsere keretében szabadultak orosz fogságukból. Az őket szállító repülőgép helyi idő szerint hajnali fél 5-kor szállt le a marylandi Andrews támaszponton, ahol Joe Biden elnök és Kamala Harris alelnök is fogadta őket.

Csütörtökön a hidegháború utáni legnagyobb fogolycsere zajlott le az Egyesült Államok és Oroszország között. A megállapodás értelmében az USA szövetségesei náluk bebörtönzött oroszokat adtak át bebörtönzött amerikaiakért cserébe. Az akció Ankarában történt. Ennek keretében szabadult fogságból Evan Gershkovich, a Wall Street Journal riportere, Paul Whelan, egy korábbi amerikai tengerészgyalogos, valamint Alsu Kurmasheva orosz-amerikai újságíró. Ők hárman érkeztek meg azóta az USA-ba.

A marylandi támaszponton elsőként Evan Gershkovich lépett ki a gépből, a BBC beszámolója szerint a jelen lévő Wall Street Journal munkatársai ekkor éljenzésben törtek ki. Gershkovich ezután kezet fogott az elnökkel és az alelnökkel, majd az újságíró megölelte Bident. Ezután Paul Whelan volt tengerészgyalogos sétált ki a gépből, akit az elnök és az alelnök szintén üdvözölt. Végül Alsu Kurmasheva orosz-amerikai újságíró érkezett, akit a családja várt.

Kamala Harris „hihetetlen nap”-nak nevezte az eseményt, és azt mondta, ez látszik a családtagok szemében is. Az alelnök azt is hozzátette, hogy a fogolycsere sikere egy olyan elnökről tanúskodik, aki érti a diplomácia erejét. Biden elnök köszönetet mondott a szövetségeseinek, akik szerinte a „legkeményebb döntést” hozták a foglyok szabadon bocsátása érdekében.

Az egykori amerikai tengerészgyalogos Paul Whelant 2043 nappal ezelőtt fogták el Oroszországban. A férfi korábban is többször járt az országban, a letartóztatásakor éppen egy amerikai barátja és egy orosz nő esküvőjére érkezett Moszkvába, a délelőttöt pedig azzal töltötte, hogy a Kremlben vezette körbe a vendégeket. Mikor visszatért moszkvai szállodai szobájába, berontottak a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ügynökei, a földre teperték és letartóztatták. Kémkedés vádjával 16 évre ítélték. „Oroszország azt hiszi, hogy James Bondot kapta el, de valójában Mr Beant kapta el a nyaralásán.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!