Fogolycserével szabadult Oroszországból a fogva tartott amerikai újságíró, egy korábbi tengerészgyalogost is kiengedtek

2024. augusztus 1. – 15:58

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön fogolycserét hajtottak végre Ankarában, melynek keretében szabadult a fogságból Evan Gershkovich, a Wall Street Journal riportere és Paul Whelan, egy korábbi amerikai tengerészgyalogos is – írja a Guardian.

A BBC arról számolt be, hogy Ankarában összesen 26 embert cseréltek ki, akik hét ország börtöneiből érkeztek. A foglyokat az Egyesült Államokból, Németországból, Lengyelországból, Szlovéniából, Norvégiából, Oroszországból és Belaruszból szállították a török fővárosba. Tíz embert, köztük két kiskorút Oroszországba, 13 foglyot Németországba, hármat pedig az USA-ba vittek.

Joe Biden a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 16 embert engedtek szabadon Oroszországból, köztük négy amerikait és öt németet, valamint hét orosz politikai foglyot. Az amerikai elnök hozzátette, hogy a fogolycsere „a diplomácia és a barátság bravúrja” volt. Eközben New Yorkban, a Wall Street Journal szerkesztőségében könnyek közt ünneplik Evan Gershkovich szabadon engedését – írja a BBC. A riporter és a korábbi tengerészgyalogos mellett Alsu Kurmasheva, orosz-amerikai újságíró, valamint Vlagyimir Kara-Murza, a hazaárulásért 25 évre ítélt orosz disszidens is hazatérhetett a családjához.

A tervezett cserét ismerő források korábban azt mondták a Guardiannek, hogy nem hoznak nyilvánosságra további részleteket a kényes ügyről, amíg a cserét végre nem hajtják. Gershkovichot és Whelant kémkedés vádjával tartóztatták le az orosz hatóságok, de már szabadon engedték őket, és úton vannak a török fővárosba. A Guardian előzetesen úgy tudta, hogy rajtuk kívül orosz politikai foglyokat is szabadon engednek, és több nyugaton kémkedésért, gyilkosságért vagy más bűncselekményekért bebörtönzött orosz állampolgárt visszaszállítanak Oroszországba. A lap információi Biden sajtótájékoztatója alapján pontosak voltak.

Gershkovichot 2023 márciusában tartóztatták le, miközben Jekatyerinburgban tudósított, és idén júliusban ítélték 16 év börtönre kémkedésért. Az újságíró ártatlannak vallotta magát a tárgyaláson, a Wall Street Journal és az amerikai kormány pedig képtelenségnek nevezte a vádakat.

A Guardian azt írja, hogy a cseréről már hónapok óta folytatnak tárgyalásokat különböző kormányok részvételével. A zárt ajtók mögött tartott megbeszélésekről eddig nem sok részlet szivárgott ki.

Szerdán Ljubljanában letartóztattak két Szlovéniában tevékenykedő orosz kémet, őket letöltendő börtönbüntetésre ítélték és kiutasították az országból. A Guardian forrásai szerint a két ügynököt is bevonták a mostani fogolycserébe, amit a BBC friss információi megerősítenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!