16 év börtönre ítélték a Wall Street Journal amerikai újságíróját Oroszországban

2024. július 19. – 15:07

16 év börtönre ítélték a Wall Street Journal amerikai újságíróját Oroszországban
Fotó: Alexander Nemenov / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kémkedés miatt 16 év börtönbüntetésre ítélték Evan Gershkovichot, a Wall Street Journal amerikai újságíróját Oroszországban – írja a Guardian.

Az ügyészség 18 év büntetést kért, a 32 éves tudósító tagadta a vádakat, és ártatlannak vallotta magát a pénteki zárt ülésen. A Jekatyerinburgból tudósító újságírót tavaly márciusban tartóztatták le, és azzal vádolták, hogy a CIA utasítására titkos információkat gyűjtött egy olyan cégről, amely az ukrajnai fronton bevetett harckocsikat gyárt.

Gershkovich, a Wall Street Journal és az amerikai külügyminisztérium is nevetségesnek minősítette a vádat. Az újságírót a hírhedt moszkvai Lefortovo börtönben tartották fogva, de a bírósági tárgyalásra visszaszállították Jekatyerinburgba.

„Evan újságíró, függetlenül attól, hogy az orosz hatóságok mit állítanak. Nem követett el semmilyen bűncselekményt. Az orosz hatóságok nem tudtak bizonyítékot szolgáltatni arra, hogy bűncselekményt követett volna el, és nem tudták igazolni Evan további fogva tartását” – közölte az ítélet után az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége.

Joe Biden szerint Gershkovich csak azért került bíróság elé, mert újságíró és amerikai. Az amerikai elnök közleményében azt írja, hogy az Egyesült Államok törvénytelennek tartja Gershkovich fogvatartását, és további erőfeszítéseket ígér az újságíró kiszabadítása érdekében.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán azt állította, hogy Moszkvának „megdönthetetlen bizonyítékai” vannak arra, hogy Gershkovich kémkedésben vett részt, de részleteket nem közölt. Az orosz hatóságok semmi olyat nem hoztak nyilvánosságra, ami bűnösségre utalna, és egyes vélemények szerint csak azért tartóztatták le az újságírót, hogy aztán elcseréljék a nyugati börtönökben fogva tartott orosz hírszerzőkért és merénylőkért.

A Guardian szerint az, hogy a mostani tárgyalásokat több mint egy hónappal előbbre hozták, és villámgyorsan végigmentek a tanúvallomásokon, azt jelezheti, hogy nyélbe üthetik a csereüzletet. Oroszország a bírósági eljárást ilyen esetekben a csere előtt lezárja.

Vlagyimir Putyin Tucker Carlsonnak arról beszélt februárban, hogy zajlanak a tárgyalások a cseréről, és szerinte megállapodásra lehet jutni. Arra is utalt, hogy Oroszország szívesen elcserélné Gershkovichot a Németországban bebörtönzött Vagyim Kraszikovra, aki 2019-ben megölt egy csecsen menekültet Berlinben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!