A Hamász azt állítja, a gázai háború teljes leállítását szeretné

2024. június 12. – 07:13

Másolás

Vágólapra másolva

A Hamász benyújtotta válaszát az Egyesült Államok által támogatott gázai tűzszüneti tervre. A palesztin terrorszervezet kedd esti közleményében azt írta, hogy a gázai harcok teljes leállítására van szükség – írja a BBC. A közvetítői szerepet vállaló Katar és Egyiptom megerősítette, hogy megkapta a terrorszervezet hivatalos válaszát.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn este szavazta meg azt az izraeli–gázai tűzszüneti tervet, amit az Egyesült Államok javasolt még május végén. A határozat kimondja, hogy Izrael elfogadta a tűzszüneti javaslatot, és sürgeti a Hamászt, hogy egyezzen abba bele. „A Hamász elfogadja az ENSZ Biztonsági Tanácsának tűzszüneti határozatát, az izraeli csapatok kivonása, a túszok cseréje az Izrael által fogva tartott foglyokra vonatkozóan, és kész tárgyalni a részletekről” – mondta kedden délelőtt a Reutersnek Sami Abu Zuhri magasrangú Hamász-tisztviselő, hozzátéve, hogy Washingtonon múlik, Izrael betartja-e majd a tűzszünetet.

A tűzszünet úgy nézne ki a gyakorlatban, hogy az első, hathetes időszakban a Hamász több fogvatartott izraeli túszt is szabadon engedne, cserébe Izrael elengedne palesztin foglyokat. A második fázisban a Hamász által fogvatartott többi izraeli túsz is szabadulna, az izraeli hadsereg pedig elhagyná a Gázai övezetet. Ez a tűzszünet mindaddig tartana, amíg a Hamász betartja vállalt kötelezettségeit.

Kedd esti nyilatkozatában a Hamász azt írta: „A válasz a palesztin népünk érdekeit helyezi előtérbe, és hangsúlyozza a Gáza elleni folyamatos agresszió teljes leállításának szükségességét”. Szerintük ők készek „pozitívan együttműködni egy olyan megállapodás elérése érdekében, amely véget vet ennek a háborúnak”.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője azt mondta: megvitatják és kiértékelik a Hamász nyilatkozatát és kéréseit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!