A Hamász elfogadja az ENSZ Biztonsági Tanácsának tűzszüneti határozatát

2024. június 11. – 06:18

A Hamász elfogadja az ENSZ Biztonsági Tanácsának tűzszüneti határozatát
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai szavaznak az Izrael és a Hamász palesztin fegyveresek közötti tűzszüneti határozatról a Gázai övezetben 2024. június 10-én az ENSZ székházában, New Yorkban – Fotó: Stephanie Keith/File / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli-palesztin konfliktusról szóló legfontosabb események kedden:

  • A Hamász elfogadja az ENSZ Biztonsági Tanácsának tűzszüneti határozatát, az izraeli csapatok kivonása, a túszok cseréje az Izrael által fogva tartott foglyokra vonatkozóan, és kész tárgyalni a részletekről – mondta kedden délelőtt a Reutersnek Sami Abu Zuhri magasrangú Hamász-tisztviselő, hozzátéve, hogy Washingtonon múlik, hogy Izrael betartja-e majd a tűzszünetet. „Az amerikai kormányzat igazi próbatétel előtt áll, hogy teljesítse kötelezettségvállalásait, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát végrehajtva kényszerítse a megszállókat a háború azonnali befejezésére” – mondta Abu Zuhri.
  • Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn este szavazta meg azt az izraeli–gázai tűzszüneti tervet, amit az Egyesült Államok javasolt még május végén, írja a BBC. A javaslat meghatározza a teljes tűzszünet feltételeit, része a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátása, a már meghalt túszok maradványainak visszaadása és a palesztin foglyok cseréje. A Biztonsági Tanács 15 tagja közül 14 szavazott igennel az Egyesült Államok által kidolgozott határozatra, Oroszország tartózkodott.
  • A határozat kimondja, hogy Izrael elfogadta a tűzszüneti javaslatot, és sürgeti a Hamászt, hogy egyezzen bele. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a döntéssel számos olyan kormányhoz és a világ leggazdagabb országait tömörítő G7 csoporthoz csatlakozik, amely támogatja a háromrészes tervet, amit május 31-én ismertetett az amerikai elnök.
  • Az Izraelben tartózkodó Anthony Blinken amerikai külügyminiszter „reményteljes jelnek” nevezte, de a Guardian szerint azt is mondta, hogy a palesztin fegyveres csoport gázai vezetésétől érkező szó az, ami számít. A tűzszünet utáni gázai tervekről szóló megbeszélések kedden délután és a következő napokban folytatódnak – mondta Blinken, aki a brit lap szerint a konfliktus kitörése óta a nyolcadik alkalommal látogatott a térségbe, a hétfőt Egyiptomban töltötte, majd Izraelbe utazott, ahol találkozott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Yoav Gallant védelmi miniszterrel. Netanjáhu biztosította az amerikai külügyminisztert a fegyverszünet iránti „elkötelezettségéről”, azonban kétséges, hogy ez a konkrét terv támogatására is vonatkozik e – az izraeli miniszterelnök ugyanis többször is leszögezte, hogy a „totális győzelem”-re törekszik, ami a Hamász teljes megsemmisítését jelenti.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!