Már múlt hét óta vizsgálódik a Lukoil-ügyben az Európai Bizottság, amit Szijjártó tétlenséggel vádolt

2024. július 31. – 18:09

Másolás

Vágólapra másolva

„Az Európai Bizottság a múlt hét óta vizsgálja az Ukrajnán át érkező Lukoil-szállítások ügyét”

posztolta szerdán Facebookra az Európai Bizottság magyarországi képviselete.

Ahogy arról korábban írtunk, Ukrajna megtiltotta, hogy az orosz Lukoil kőolajat vigyen át az ország területén. Magyarországra ettől a cégtől érkezik a behozatal nagyjából harmada, de a G7 szerint rövid távon egy másik cég vehette át a tranzitot. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt hét hétfőn jelentette be, hogy aznap a magyar kormány a szintén érintett szlovákkal együtt konzultációs eljárást kezdeményezett az Európai Bizottságnál.

„Miért nem lépett semmit több mint egy hét alatt az Európai Bizottság Ukrajnával szemben az olajszállítások tiltása miatt?”

kérdezte e hét kedden Facebookon Szijjártó. Azzal vádolta a testületet: vagy olyan „gyenge, hogy képtelen érvényt szerezni két tagállam alapvető érdekének egy tagjelölttel szemben”, vagy „nem is Kijevben, hanem Brüsszelben találták ki az egészet” zsarolásra.

Másnap az Európai Bizottság közölte, hogy már múlt hét óta vizsgálódnak,

„felvettük a kapcsolatot az érintett hatóságokkal, jelenleg várjuk tőlük a részletes válaszokat.

Ezek az információk szükségesek ahhoz, hogy megalapozott döntést tudjunk hozni. Fokozott figyelemmel követjük a helyzetet, szoros kapcsolatban vagyunk a magyar és a szlovák hatóságokkal.”

A testület azt is hozzátette: „az Európai Unió már korábban létrehozta a tagállamok számára azt a keretrendszert, amely lehetővé tette, hogy függetlenedjenek az orosz energiahordozóktól, és elkerülhetők legyenek a hasonló helyzetek”.

Az Európai Bizottság szóvivője, Olof Gill már csütörtökön közölte, hogy információkat gyűjtenek. Hangsúlyozta, hogy a tiltás nem jelent azonnali gondot az EU és a két tagállam energiaellátásában.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!