Szijjártó felkérdezte az Európai Bizottságot, mert nem lépett Kijevvel szemben az orosz olajszállítások ügyében

2024. július 30. – 16:01

Másolás

Vágólapra másolva

„Miért nem lépett semmit több mint egy hét alatt az Európai Bizottság Ukrajnával szemben az olajszállítások tiltása miatt?” – kérdezte Facebook-posztjában Szijjártó Péter, miután a magyar és a szlovák fél egy hete várja a fellépését az Európai Bizottságnak az ügyben.

Kijev a múlt héten bejelentette, hogy érvénybe lép a júniusban meghozott döntés, így ezen túl nem engedi a területén át a Lukoil olajszállítmányait. Ezek Magyarországra és Szlovákiába irányulnak.

A miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely a múlt heti kormányinfón azt állította, Kijev ezzel akarja zsarolni a szlovák és a magyar kormányt, hogy hagyjanak fel békepárti politikájukkal. (Ez a magyar kormány értelmezésében azt jelenti, hogy Magyarország nem juttat fegyverszállítmányt Ukrajnának, területén nem enged át ilyen szállítmányokat és hangosan ellenzi a többi EU- és NATO-tag által küldött szállítmányokat, mondván, azok a háború elnyújtását hozzák. Az Orbán-kormány emellett ellenzi az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segélyeket és az Oroszország elleni szankciókat is, bár ezekhez végül szavazatával hozzájárult.)

Gulyás Gergely szerint jogsértő az ukrán lépés, ezt mondta az EU ügyekért felelős Bóka János miniszter is, aki szerint a kormány azt is megvizsgálja, hogy az EU és Ukrajna kapcsolatát meghatározó Társulási Szerződésen túl esetleg Kijev megsértette-e a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) rendelkezéseit is.

Szijjártó szerint „hiába két uniós tagország energiabiztonságának veszélyeztetése, hiába az EU-Ukrajna társulási megállapodás kristálytiszta megsértése, Brüsszel hallgat. Két lehetőség van:

1. Az Európai Bizottság annyira gyenge, hogy képtelen érvényt szerezni két tagállam alapvető érdekének egy tagjelölttel szemben.

2. Nem is Kijevben, hanem Brüsszelben találták ki az egészet, nem is az ukrán kormány, hanem az Európai Bizottság akarta, hogy zsarolják meg a két békepárti, fegyverszállításokat elutasító országot.

Az Európai Bizottságnak és személyesen Ursula von der Leyen elnöknek azonnal színt kell vallania: Brüsszelből kérték-e az olajszállítás tiltását Kijevtől? S ha nem, akkor miért nem lépett semmit több mint egy hét alatt az Európai Bizottság?„ – kérdezte Szijjártó. Magyarország, Szlovákia és Csehország mentességet kapott az EU által hozott, az orosz kőolaj importjára vonatkozó szankciók alól, amennyiben azt csővezetéken kapja és az abból előállított terméket nem exportálja.

Magyarország évi hatmillió tonna kőolajat importál, ebből négyet orosz forrásból. Kétmillió tonnát a Lukoiltól vesz a Mol, így a kijevi rendelkezés nem vágja el teljesen Magyarországot az orosz kőolajforrásoktól, amelyek a magyar kormány szerint kulcsfontosságúak az ország energiabiztonságának fenntartása érdekében.

Ugyanakkor az EU egyes tagjai felől már többször érte kritika Magyarországot azért, mert nem tett eleget annak érdekében, hogy ne szoruljon orosz energiaforrásokra, sőt, inkább csak még jobban azokra támaszkodik. A magyar félnek a Rosznyefty olajvállalattal is van szerződése, innen hozzájuthat a kőolajhoz, igaz, a szankciók idővel erre a cégre is kiterjedhetnek, így más konstrukció jelenthet tartós megoldást, például, ha az olajat nem az EU schengeni határánál, hanem már az ukrán–orosz határon átveszi más, nem orosz vállalat.

Szijjártó tétlenségről kérdez, miközben Kijev válaszol

Kijev szerint a Lukoilt érintő szankció nem Szlovákia és Magyarország megzsarolására irányuló lépés. Az ukrán energetikai miniszter helyettese, Roman Andarak kedden jelezte is, hogy a szállításnak nincsen akadálya, amennyiben az nem a szankció alá vont vállalathoz kötődik – írta a Reuters.

Kijev elismeri azt is, hogy a kérdést az EU és Ukrajna kapcsolatát meghatározó Társulási Szerződés alapján kell rendezni, igaz, válaszát a szlovák kormánynak intézte, miután Robert Fico miniszterelnök közölte, hogy országa nem juttat dízelt Ukrajnába – ahol a finomítókat az orosz fél megsemmisítette vagy súlyosan veszélyezteti –, egészen addig, amíg a kőolaj tranzitjának ügyét megnyugtatóan nem rendezik.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!