A lengyel külügyminiszter üzent Orbánnak: „Nem engednénk meg, hogy kínai rendőrök járőrözzenek Varsó utcáin”

2024. július 29. – 10:11

Másolás

Vágólapra másolva

Nehéz barátokat szerezni, ha eközben valaki önző módon viselkedik, válaszolta egy Magyarországgal kapcsolatos újságírói kérdésre Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter, aki több ponton bírálta Orbán Viktor nyugatellenes retorikáját egy, a Visegrad Insightnak adott interjúban. A lengyel külügyi tárca vezetője ezt a megjegyzést azzal kapcsolatban tette, hogy Magyarország az Európai Uniótól kért segítséget azután, hogy Ukrajna leállította a Lukoil kőolajszállításait.

A lengyel külügyminiszter szerint nem igaz, hogy jelenleg Orbán és Putyin vezetik a nemzetközi kommunikációs narratívát, hiszen úgy látja, a nyugati politikai elit gondolkodása fokozatosan elorosztalanodik, senki nem beszél többé az Oroszországgal folytatott kereskedelem politikai átalakulásban játszott szerepéről. Később hangsúlyozta, a nyugatnak meg kell mutatnia a globális dél számára, hogy a gyarmatosítást egyes fehérek is folytathatják más fehérekkel szemben, de az európai gyarmatosítás ideje lejárt, és senki nem támogathatja az orosz birodalom helyreállítását.

A beszélgetésen a NATO-országok védelmi kiadásainak növeléséről a lengyel külügyminiszter azt mondta, a GDP két százalékánál nagyobb ráfordításokra lehet szükség, hiszen ezt az arányt békeidőre állapították meg a 2014-es newporti csúcstalálkozón. Lengyelország a nemzeti össztermék négy százalékát tervezi védelemre fordítani, amivel kapcsolatban európai összefogást sürgetnek.

Sikorski kitért arra is, hogy az EU Tanácsának jelenlegi magyar elnökségével kapcsolatban felmerült, hogy Budapest helyett Brüsszelben tartsák az uniós külügyminiszterek tanácsának következő, augusztusi ülését. Mint hozzátette, kompromisszumként azt javasolta, hogy az összejövetel helyszíne a nyugat-ukrajnai Lviv vagy Munkács legyen. Az ötletet Szijjártó Péter eleinte lelkesedéssel fogadta, végül azonban egyedüliként megvétózta a javaslatot, így a tanácskozás a belga fővárosban zajlik majd, tette hozzá.

A gondolatmenetet folytatva a lengyel külügyminiszter kifejtette, hogy nem érti, hogyan fokozza Magyarország nemzetközi befolyását a Moszkva és Brüsszel közti egyensúlyozás, ami – mint fogalmazott – mindenki mást irritál. A lengyel vezetés nem engedné, hogy kínai rendőrök járőrözzenek Varsó utcáin, de Sikorski szerint mindenki úgy éli meg a szuverenitását, ahogy jónak látja.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!