Lemondott a Nemzeti Tömörülés főigazgatója, miután harmadik helyre szorultak a nemzetgyűlési választáson

2024. július 9. – 17:29

Másolás

Vágólapra másolva


Lemondott Gilles Pennelle francia európai parlamenti képviselő a Nemzeti Tömörülés (RN) főigazgatói posztjáról, miután Marine Le Pen pártja a harmadik helyre szorult vissza a nemzetgyűlési választások vasárnapi második fordulójában.

Az MTI szerint a pártvezetéshez közeli források megerősítették a Le Monde értesülést. Gilles Pennelle dolgozta ki a miniszterelnöki hivatal nevét viselő, úgynevezett Matignon-tervet, amelynek célja az volt, hogy a párt a kormányzásra felkészülten álljon egy előrehozott választás esetén. Erre támaszkodva Jordan Bardella pártelnök és Marine Le Pen az elmúlt hónapokban rendszeresen előrehozott választások kiírását követelte Emmanuel Macron köztársasági elnöktől.

Három héttel azután, hogy az európai parlamenti választások eredményére hivatkozva Macron feloszlatta a parlament alsóházát és előrehozott választást írt ki, az RN és szövetségesei minden idők legjobb eredményét érték el, országosan a szavazatok harmadát szerezték meg a június 30-i első fordulóban, és jelöltjeik az 577 egyéni választókerületből 297-ben végeztek az első helyen.

A vasárnapi második fordulóban azonban a baloldali pártok szélsőbaltól balközépig érő szövetsége, az Új Népfront (NFP) és a Macron által vezetett Együtt! pártszövetség közötti visszalépések és az átszavazás hatására harmadik helyre szorultak vissza, a választók így megakadályozták a szélsőjobboldal hatalomra kerülését. Az 577 választókerületből végül az NFP 182-ben, az Együtt! 168-ban, a Nemzeti Tömörülés a szövetségeseivel pedig 143-ban szerzett képviselői helyet. A jobbközép Köztársaságiak 45 képviselővel végeztek.

Az eredmények jelentőségéről és arról, mi jön most Franciaországban, itt írtunk részletesen. A Választási Földrajz pedig térképeken is kielemezte, hogyan szenvedtek vereséget Le Penék.

Miközben a párt vezetői korábban azt hirdették, hogy „csak meg kell nyomni egy gombot”, és a Matignon-terv alapján minden választókerületben készen állnak az RN kormányzóképes jelöltjei, a két forduló közötti kampányban több jelölt miatt magyarázkodniuk kellett egyebek között azért, mert felkészületlennek bizonyult, vagy a közösségi oldalain rasszista meggyőződésének adott hangot.

Pennelle feladata volt az is, hogy előre felkutasson olyan jelölteket, akik egy előrehozott választás esetén eséllyel indulhatnának a párt színeiben. Azonban a Le Monde szerint a jelöltek közül több tucatról derült ki, hogy rasszista, homofób, antiszemita vagy idegengyűlölő, amit fel is használtak ellenük a kampányban.

Jordan Bardella, az RN elnöke hétfőn vállalta a felelősség egy részét pártja veresége miatt. „Mindig követünk el hibákat, én is elkövettem néhányat” – mondta a pártelnök. „Fejlődnünk kell a helyi beágyazottságunk javítása, és egyes jelöltek kiválasztása terén is. Kimondom egyértelműen, hogy egyes választókerületekben nem jó választásokat hoztunk” – mondta Bardella.

Kedden az is kiderült, hogy a párizsi ügyészség vizsgálatot indított Marine Le Pen ellen a 2022-es elnökválasztás kampányköltései miatt, írta a Politico. A vizsgálatnak a múlt héten láttak neki, sikkasztás, hamisítás, csalás és a választási kampányban részt vevő jelöltnek nyújtott kölcsön miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!