Az orosz válaszlépések miatt nem szállt be a 444 betiltását elítélő EU-nyilatkozatba a kormány

2024. július 9. – 16:04

Másolás

Vágólapra másolva

A hétfői kormányinfón elhangzott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szájából, hogy „én helytelenítem, ha a 444-et bárhol betiltották”. Ezt arra reagálta, hogy több orosz médium uniós betiltására válaszul az oroszok is betiltottak több uniós médiumot – Magyarországról a 444-et.

Ezt az orosz lépést elítélte az EU, az erről szóló nyilatkozatot azonban egyedül Magyarország ellenezte. Gulyás kérdésre elmondta, erről ő nem tudott, de azt mondta, megkérdezi róla Szijjártó Péter külügyminisztert. A Miniszterelnökségi Sajtóiroda kedden válaszolt is a 444-nek:

„Magyarország álláspontja szerint már a három orosz médium kitiltása is ellentétes volt a sajtószabadság európai értékeivel. Az erre adott orosz reakció pedig jól mutatja, hogy minden ilyen irányú döntés és megnyilvánulás súlyos válaszintézkedéseket von maga után orosz részről, ami ellentétes az Unió érdekeivel. Magyarország ezért sem támogatta a nyilatkozatot, ami csak újabb orosz válaszlépéseket eredményezhetett volna.”

Az Európai Unió Tanácsa még május 17-én jelentette be, hogy betiltja Európában három orosz médium, a RIA Novosztyi, az Izvesztyia Médiainformációs Központ és a Rosszijszkaja Gazeta „minden műsorszórási tevékenységét”.

Az orosz külügyminisztérium erre válaszul kedden bejelentette, hogy betiltják az Oroszországi Föderációban az olyan médiaszolgáltatókat, amelyek „rendszeresen terjesztenek hamis információkat a különleges katonai művelet menetéről”. A közlemény nem rejti véka alá, hogy „tükröző és arányos” megtorló intézkedésről van szó.

A listán az EU minden tagállamából szerepel néhány orgánum; köztük olyan neves lapok és tévécsatornák, mint a Der Spiegel, a Le Monde vagy – összuniós lapként – a Politico európai kiadása. Oroszország több közszolgálati médiumot is betiltott az olasz RAI-tól kedve a portugál RTE-n át a spanyol Televisión Españoláig. Az orosz háborús propaganda terjeszkedésében jeleskedő magyar közmédia nem került rá a listára, a 444 viszont igen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!