Betiltották Oroszországban a 444.hu-t

2024. június 25. – 14:32

Másolás

Vágólapra másolva

A 444.hu hírportál is felkerült az orosz külügyminisztérium kedden kiadott tiltólistájára, mely alapján június 25-étől a nagy nemzetközi közösségi portálokat is betiltó rezsim 81 európai hírszolgáltató elérését korlátozta. Moszkva a tiltólistát válaszlépésnek szánja az Európai Unió Tanácsa május 17-i döntésre, ami az EU területén június 25-től betiltotta három orosz média, a RIA Novosztyi, az Izvesztyia Médiainformációs Központ és a Rosszijszkaja Gazeta „minden műsorszórási tevékenységét”.

Az orosz külügyminisztérium szerint az Oroszországi Föderáció olyan médiaszolgáltatókkal szemben tett ellenintézkedéseket, melyek „rendszeresen terjesztenek hamis információkat a különleges katonai művelet menetéről”. A közlemény nem rejti véka alá, hogy „tükröző és arányos” megtorló intézkedésről van szó.

Az orosz fél többször és különböző szinteken figyelmeztetett, hogy a hazai újságírók politikailag motivált üldözése és az orosz médiák indokolatlan betiltása az EU területén nem marad válasz nélkül. Ennek ellenére Brüsszelben és a blokk-központú országok fővárosaiban az eszkaláció útját választották.

Azonban Oroszország megígérte, abban az esetben, ha az orosz médiával szembeni korlátozásokat feloldják, az orosz fél szintén felülvizsgálja döntését az „említett médiaoperátorokra” vonatkozóan.

A listán egyébként az EU minden tagállamából szerepel néhány orgánum; köztük olyan neves lapok és tévécsatornák, mint a Der Spiegel, a Le Monde vagy – összuniós lapként – a Politico európai kiadása. Oroszország több közszolgálati médiumot is betiltott az olasz RAI-tól a portugál RTE-n át a spanyol Televisión Españoláig. Az orosz háborús propaganda terjeszkedésében jeleskedő magyar közmédia nem került rá a listára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!