Az EU elítélte, hogy Oroszország betiltotta a 444-et és másik 80 európai lapot

2024. június 26. – 14:21

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió elítéli, hogy Oroszország betiltott több mint 80 európai médiaszolgáltatót – írja az MTI. Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő szerint „teljesen megalapozatlan” döntés, hogy elérhetetlenné tették az európai újságokat Oroszország területén.

Peter Stano uniós szóvivő szerint az orosz lépést eredetileg közös uniós nyilatkozatban akarták elítélni, de egy tagállam ellenezte azt. A 444 információi szerint a közös nyilatkozatot egyedül a magyar kormány ellenezte, azt ezért nem lehetett kiadni.

Az Európai Unió Tanácsa még május 17-én jelentette be, hogy betiltja Európában három orosz médium, a RIA Novosztyi, az Izvesztyia Médiainformációs Központ és a Rosszijszkaja Gazeta „minden műsorszórási tevékenységét”.

Az orosz külügyminisztérium erre válaszul kedden bejelentette, hogy betiltják az Oroszországi Föderációban az olyan médiaszolgáltatókat, amelyek „rendszeresen terjesztenek hamis információkat a különleges katonai művelet menetéről”. A közlemény nem rejti véka alá, hogy „tükröző és arányos” megtorló intézkedésről van szó.

A listán az EU minden tagállamából szerepel néhány orgánum; köztük olyan neves lapok és tévécsatornák, mint a Der Spiegel, a Le Monde vagy – összuniós lapként – a Politico európai kiadása. Oroszország több közszolgálati médiumot is betiltott az olasz RAI-tól kedve a portugál RTE-n át a spanyol Televisión Españoláig. Az orosz háborús propaganda terjeszkedésében jeleskedő magyar közmédia nem került rá a listára, a 444 viszont igen.

Az orosz döntésre válaszul kiadott közleményben Josep Borell hangsúlyozta: a 81 európai médium betiltása tovább korlátozza a szabad és független információhoz való hozzáférést, és „kiterjeszti a már amúgy is súlyos médiacenzúrát” Oroszországban. Szerinte a betiltott európai médiumok a nemzetközileg elfogadott újságírói elvek és normák szerint működnek. Tényszerű információkat szolgáltatnak az orosz közönségnek is, egyebek között Oroszország Ukrajna elleni jogellenes agressziós háborújáról – írta.

Ezzel szemben az orosz dezinformációs és propagandaorgánumok, amelyekkel szemben az EU korlátozó intézkedéseket vezetett be, nem képviselik a szabad és független médiát. Műsorszóró tevékenységüket az EU-ban felfüggesztették, mert ezek az orgánumok az orosz hatóságok ellenőrzése alatt állnak, és „fontos szerepet játszanak az Ukrajna elleni agressziós háború támogatásában” – emelte ki a főképviselő.

Aláhúzta: a véleménynyilvánítás és a média szabadságának tiszteletben tartása az EU egyik alapértéke. Az unió továbbra is támogatni fogja a tényszerű információk elérhetőségét az oroszországi közönség számára is – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!