Zelenszkij: Orbán nem árulta el nekem, hogy Moszkvába készül

2024. július 8. – 17:41

Másolás

Vágólapra másolva

A történelem emlékszik azokra a politikusokra, akik azt állították, egy igazságos békéért dolgoznak, de valójában a megadás mellett érveltek. És az ilyen politikusok szégyenteljes példaként vonultak be a történelembe.

– így minősítette hétfőn Donald Tusk lengyel miniszterelnök Orbán Viktor békemissziónak titulált moszkvai látogatását, és leszögezte, hogy nem folynak a Kreml-lel titkos béketárgyalások.

A lengyel politikus egy Ukrajnával kötött biztonsági megállapodás aláírása után mondta el a véleményét Orbán diplomáciai húzásáról, mely során Magyarország soros uniós elnökségét kihasználva előbb Kijevbe látogatott, majd az utolsó pillanatig titokban tartva útját, Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyinnal.

Az aláírási ceremónia másik résztvevője, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a magyar miniszterelnököt közvetlenül megszólítva mondta el a véleményét Orbán – az unió önjelölt képviselőjeként tett, uniós- és NATO-berkekben óriási felháborodást kiváltó – moszkvai látogatásáról:

Üzenem Orbán Viktornak, hogy nincs joga bármit is tenni Ukrajna vagy Európa nevében az érintettek megkérdezése nélkül.

Az ukrán elnök szerint amikor Orbán Kijevbe látogatott, nem árulta el neki, hogy Moszkvába is készül. Zelenszkij feltette a kérdést, „Lehet Orbánból egy Ukrajna és Oroszország közti közvetítő?”, amire egyértelmű nem-mel válaszolt, mivel Magyarországot nem tartja elég erősnek egy ilyen közvetítőszerephez.

Tusk beszédében az Orbánról tett megjegyzésén túl leszögezte,

mindannyian tudjuk, hogy ha ez a háború rosszul végződik, akkor az nem csak Ukrajna számára jelent vereséget, hanem Lengyelország, Európa és az egész nyugati világ számára is. (…) Aki Ukrajnát védi, az önmagát védi.

A deklaráció ellenére Tusk arról nem nyilatkozott, hogy a lengyel légvédelem már az ukrán légtér felett is leszedne-e Lengyelország területe felé tartó orosz rakétákat, és arról sem, hogy az eddigi 10 darab Mig-29-en kívül hány vadászbombázót tervez Kijevnek adományozni a lengyel légierő állományából (Varsó az elavult szovjet típusból olyan tucatnyi hadrafogható géppel rendelkezhet a korszerű F-16-osok mellett, ráadásul a közeljövőben több mint 30 F-35-ös ötödik generációs vadászgép is érkezik a légierőhöz).

(via Gazeta Wyborcza)

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!