A NATO-főtitkár szerint Orbán szólt a moszkvai látogatásról

2024. július 5. – 15:46

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökeként utazott Moszkvába és nem a NATO-t képviseli – közölte a NATO főtitkára Brüsszelben pénteken. Jens Stoltenberg a következő, július 9. és 11. közötti NATO-találkozót megelőző sajtótájékoztatóján arról beszélt kérdésekre válaszolva, hogy Orbán Viktor tájékoztatta a szövetséget pénteki moszkvai látogatásáról, írja az MTI. Szerinte Magyarország számos olyan nyilatkozat elfogadását támogatta, amelyek elítélik Oroszország ukrajnai invázióját. Magyarország emellett minden NATO-kötelezettségének eleget tesz.

A NATO-főtitkár közölte, hogy a szövetséges országok között Magyarország is megerősítette, hogy Oroszország az agresszor, Oroszország az elkövető és Oroszország felelős a háborúért. A tagországok között Magyarország megerősítette azt is, hogy Oroszországnak be kell fejeznie a háborút, leállítva Ukrajna elleni támadásait, valamint elismerte, hogy Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét tiszteletben kell tartani.

Stoltenberg azt is mondta, hogy júniusi budapesti látogatásakor a NATO elfogadta Magyarország álláspontját, miszerint nem kíván részt venni az Ukrajnának nyújtandó katonai és pénzügyi támogatásban, ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy nem blokkolja az erre irányuló NATO-erőfeszítéseket. „Egészen biztos vagyok abban, hogy amikor jövő héten Washingtonban találkozunk, minden szövetséges ország vezetője el fogja ítélni Oroszország agresszióját, és kiáll Ukrajna területi egysége mellett”.

Orbán Viktor pénteken Oroszországba utazott, mindössze pár nappal azután, hogy Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke 11 óra 20 perckor adott ki közleményt az MTI-nek: „Békemissziója keretében Orbán Viktor miniszterelnök Moszkvába érkezett. A kormányfő Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével találkozik.” Csak csütörtökön kapott egyáltalán nyilvánosságot a tervezett – és ilyen esetekben amúgy hosszú napok szervezőmunkáját igénylő – oroszországi látogatás, amiről először a VSquare számolt be, de kormányzati részről egészen a landolásig nem erősítettek meg.

A VSquare szerint az utat a Magyarországgal szövetséges országok tudta és értesítése nélkül szervezték meg, és arról az EU-tagállamok külügyminisztériumaival és az EU vezetésével sem kommunikáltak előzetesen, de az olyan jelentős NATO-szövetségesek sem tudtak hivatalosan a készülő Orbán-Putyin-találkozóról, mint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság. Viszont a NATO felső vezetése elvileg tudott a dologról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!