Belga kormányfő Orbánnak: A soros uniós elnökség nem azt jelenti, hogy te vagy Európa főnöke

2024. június 28. – 08:20

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön kezdődött az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója. (A Telex a helyszínről élőben követte az ülést.) Az első napon döntöttek többek között a vezető uniós tisztségekről (erről bővebben itt írtunk), de napokon belül egy olyan poszton is cserélnek, ahol a tagállamok hathavonta váltják egymást. Július 1-től fél évre a magyar kormány lesz az EU miniszteri Tanácsának soros elnöke.

Alexander De Croo belga miniszterelnök nyilatkozik a sajtónak az Európai Unió vezetőinek csúcstalálkozóján Brüsszelben, 2024. június 27-én – Fotó: Johanna Geron / Reuters
Alexander De Croo belga miniszterelnök nyilatkozik a sajtónak az Európai Unió vezetőinek csúcstalálkozóján Brüsszelben, 2024. június 27-én – Fotó: Johanna Geron / Reuters

A csúcstalálkozó első napját záró sajtótájékoztatón így a Tanács mostani elnökségét ellátó Belgium miniszterelnökétől, Alexander De Crootól is elköszöntek. A helyén a következő uniós csúcson már Orbán Viktornak kell a sajtó elé állnia, és újságírói kérdésre tanácsokat is adott az utódjának. A legjobbakat kívánta Orbán Viktornak és Magyarországnak abban, hogy folytassa a munkát, kiemelve Ukrajna támogatását és az átmenetet az új intézményi ciklusba.

„Az elnökség nem azt jelenti, hogy te vagy Európa főnöke.” Az életben legalább egyszer érdekes abban a helyzetben lenni, hogy nekünk kell kompromisszumokat elérni, „ezért határozottan ajánlani tudom Orbán Úrnak”.

A mosolyogva előadott mondatát nevetés fogadta a sajtóteremben. (A jelenetet a sajtótájékoztatóból ide kattintva külön is meg lehet nézni.)

Charles Michel, az állam- és kormányfők testületének decembertől lecserélt elnöke is adott tanácsokat, többek között a versenyképesség témáját hangsúlyozva, ami a soros magyar elnökségnek is fontos. Eltökéltnek kell lennünk a nemzetközi rend és Ukrajna támogatása iránt, az alapvető értékek és elvek érvényesülését segítjük elő mindig és mindenhol anélkül, hogy kivételeket tennénk, mondta.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!