Legalább öt halott, égő parlament, éles lőszer: összecsapásokba torkollott az adóemelés Kenyában

2024. június 25. – 16:57

Legalább öt halott, égő parlament, éles lőszer: összecsapásokba torkollott az adóemelés Kenyában
Fotó: LUIS TATO / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon súlyos zavargások alakultak ki a nyomorgó Kenyában, miután a kormányzat adóemeléseket kezdeményezett. A felháborodott tömeg megpróbálta megostromolni a nairobi parlamentet, amiben épp üléseztek, a rendőrség a könnygáz és vízágyú mellett éles lőszert is bevetett a zavargók ellen a Guardian szerint.

A BBC szerint öt halottja biztos van az összecsapásnak, a Reuters egy tudósítója is az áldozatok közt lehet. Emellett a parlament épülete is lángra kapott.

Egy tüntető azt mondta, azt akarják, hogy álljon le a kormány és a törvényhozás, mondjon le minden képviselő. William Ruto elnök lemondását is követelik. Az ország több városában is voltak utcai harcok kedden annak ellenére, hogy az adóemelésből kivették a kenyeret, az étolajat, az autókat és a pénzügyi tranzakciókat.

Ruto pont azzal nyert választásokat két éve, hogy majd segít a szegényeken, de a nemzetközi hitelezők miatt meg kellett húzni a nadrágszíjat. Az átlag kenyait megviselte a Covid-járvány, az ukrajnai háború, az aszályok és a devizájuk elértéktelenedése. Mindenesetre az új adótörvényt elfogadta a parlament, már csak az elnöknek kell aláírnia, aki még visszaküldheti azt a törvényhozóknak. Ezzel 2,7 milliárd dollár pluszbevételt remélnek, amikből a hitelkamatokat törleszteni tudja az ország.

A kenyai rendőrök egy része közben pont most ment Haitira, hogy a teljesen kormányozhatatlan állapotba süllyedt, bűnbandák uralta országban segítsenek rendet tenni. Az MTI beszámolója szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa tavaly októberben Haiti kérelmére engedélyezte egy háromezer fős nemzetközi rendőrségi misszió odavezénylését. Kenya akkor vállalta ennek a vezetését és azt, hogy ezer emberrel hozzájárul a küldetéshez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!