Nyolc hónap börtönre ítélték a Vinícius Júniort lemajmozó valenciai szurkolókat

2024. június 10. – 20:05

Másolás

Vágólapra másolva

A La Liga bejelentése szerint Spanyolországban először szabtak ki börtönbüntetést focimeccsen történt rasszista abúzus miatt hétfőn, amikor nyolc hónap börtönre ítélték azt a három valenciai drukkert, akik bő egy éve lemajmozták és huhogással provokálták a Real Madrid brazil játékosát, Vinícius Júniort – írja a Guardian.

Az incidens tavaly májusban történ egy hétvégi bajnokin, Vinícius pedig azután, hogy a második félidőben rámutatott az őt gúnyoló szurkolókra, a meccs után Instagramon ki is kelt az őt ért rasszista támadások miatt. Akkor azt írta, szerinte a rasszizmus normálissá vált a spanyol bajnokságban, a szervezők, a szövetség és az ellenfelek sem tesznek ellene semmit. A játékos több videót is megosztott arról, hogy hogyan bánnak vele az ellenfelek szurkolói.

A nyilvános kiállás és a Real Madrid folyamatos panaszai ellenére viszont nem úgy tűnt, hogy változik a közeg a spanyoloknál, Vinícius idén márciusban egy sajtótájékoztatón el is sírta magát, amikor az őt érő támadásokról kérdezték. A Valencia kitiltotta a rasszista szurkolókat a stadionjából, a brazil játékos viszont ezzel nem volt megelégedve, és a Real Madrid segítségével pert indított. Végül pedig sikerült is elérnie, hogy a három szurkoló keményebb büntetést kapjon.

A La Liga közlése szerint a három érintettet nyolc hónap börtönre ítélték, két évre eltiltották őket a focimeccsek látogatásától, megfizettették velük a perköltségeket és egy bocsánatkérő levelet is fel kellett olvasniuk Viníciusnak.

A három rasszista szurkoló egyébként végig együttműködött a hatóságokkal, amire jó okuk is volt, ellenkező esetben 12 hónap börtönt és 3 éves eltiltást kaptak volna. Azt persze hozzá kell tenni, hogy a büntetésüket valószínűleg nem kell majd leülniük, Spanyolországban ugyanis ha nem visszaeső az elkövető, a két évnél alacsonyabb börtönnel járó, nem erőszakos bűncselekményeket jellemzően felfüggesztik. Ezért nem szoktak börtönbe menni például az országban adót csaló focisták sem.

A La Liga szerint a mostani ítélet egyértelmű üzenet azoknak, akik azért mennek meccsekre, hogy inzultálják a játékosokat. Azt is jelezték, hogy az elmúlt években folyamatosan próbálták elérni, hogy azon túl is legyen módjuk a rasszista rendbontók felelősségre vonására, hogy jelentik őket a hatóságoknál. Az elmúlt két idényben egyébként csak Viníciussal összefüggésben tizenhat ilyen esetet jelentettek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!