Idén már tizenegy tonna szemetet és négy holttestet hoztak le a Mount Everestről

2024. június 7. – 07:19

Másolás

Vágólapra másolva

Idén már tizenegy tonna szemetet és négy holttestet hoztak le a Mount Everestről és két másik himalájai hegycsúcsról – állítja a nepáli hadsereg. A katonáknak 55 napba telt, amíg a lehetőségeikhez mérten megtisztították az Everestet, valamint a Nuptse és a Lhoce hegycsúcsokat – írta a BBC.

A becslések szerint jelenleg is több mint ötven tonna hulladék és több mint 200 holttest van a világ legmagasabb hegycsúcsán.

A nepáli hadsereg 2019-ben kezdte el a hegy éves takarítását. Az azóta eltelt öt év során 119 tonna szemetet, 14 holttestet és néhány emberi csontdarabot hoztak le az Everestről. A National Geographic szerint átlagosan nyolc kilogrammnyi hulladék marad egy-egy Everest-mászó után, ebben az ürüléküktől kezdve a sátorig minden benne van.

A jövőben a nepáli kormány azt tervezi, hogy létrehoznak egy „ranger-alakulatot” a szemetelő hegymászók ellenőrzésére, és a szemét összegyűjtésére is több pénzt fognak fordítani – mondta Rakesh Gurung, a nepáli turisztikai minisztérium hegymászásért felelős igazgatója. Az idén májusban véget ért tavaszi hegymászószezonra 421 hegymászónak adtak ki engedélyt, szemben a tavalyi, rekordnak számító 478-cal. Ezek a számok nem tartalmazzák a nepáli hegyi vezetőket és serpákat, velük együtt mintegy 600-an mászták meg idén a Mount Everestet.

Az engedélyek száma valószínűleg tovább fog csökkenni, miután a nepáli legfelsőbb bíróság májusban arra kötelezte a kormányt, hogy korlátozzák a hegymászók számát. Gurung üdvözli ezt a döntést, és azt mondta, a kormány olyan reformokon is gondolkodik, mint például a hegymászók lépcsőzetes elosztása a csúcson kialakult forgalmi dugók csökkentése érdekében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!