Már a Mount Everest is úgy néz ki, mint egy illegális hulladéklerakó

2023. május 30. – 17:05

Másolás

Vágólapra másolva

Hetven évvel ezelőtt jutottak fel először dokumentáltan a Föld legmagasabb pontjára, a Mount Everestre, de úgy tűnik, azóta teljesen megváltozott az ember természethez való viszonya. Körülbelül 8 ezer méter magasan hulladéktenger marad a mászók után, elhagyott sátrak, felszerelések borítják be a hegyoldalt.

Az Everest már csak maroknyi néhány mászónak maradt meg igazi kihívásként, a kereskedelmi expedíciózás olyan szintre fejlődött, hogy szinte bárkit felvisznek a csúcsra a tapasztalt hegyi vezetők és serpák. Az út során ellátják őket mindennel, minden lépésüket óvják és persze pótlólagos oxigént is kapnak a fizető turisták.

A nepáli turisztikai hivatal szerint ebben a szezonban minden eddiginél többen, közel ötszázan jutottak fel a csúcsra. És ennek jól is látszanak a nyomai. A kereskedelmi expedíciók nem igazán törődnek azzal, hogy mi marad utánuk, jobbára csak felfelé viszik a cuccot, le már nem hozzák a hegyről, de a kimerült szólómászók mindegyike sem akar pluszsúlyt cipelni, gyorsabb a haladás, ha nem kell összepakolni és felrakodni a sátrat, a kiürült oxigénpalackokat, tárolóedényeket.

A National Geographic szerint átlagosan 8 kilogrammnyi hulladék marad egy-egy Everest-mászó után, ebben az ürüléküktől kezdve a sátorig minden benne van. Az Everestet időnként letakarítják, de valószínűleg nem így kéne működnie a hegymászásnak, többen szigorúbb szabályozást vezetnének be. Egy friss videó valóban arról tanúskodik, hogy elhagyott sátrak, műanyag szemét borítja a négyes tábort, ami 7900 méter magasan fekszik.

A szeméttenger Suhajda Szilárdot is elborzasztotta, az Everesten meghalt mászó még május 20-án így írt róla:

„A Lhoce 4-es tábora apokaliptikus látványt nyújt. Megdöbbenek, mert ezek mind tavalyi sátrak maradványai. Ha belegondolok, hogy NÉGY(!!!) órán keresztül vágtam a helyet a sátramnak, megmásztam a csúcsot és aztán minden motyómat le is vittem magammal, büszkeség tölt el! Valahol felháborító, hogy az oxigénes serpák és oxigénes kuncsaftjaik ugyan miért hagyják minden ingóságukat hátra az enyészetnek??? Miért nem viszik le?!? Komolyan! Elgondolkodtató.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!