Idén is bedugult a Mount Everest, annyian akartak egyszerre felmászni rá

2024. május 26. – 08:58

Másolás

Vágólapra másolva

A Mount Everest a kereskedelmi expedícióknak köszönhetően szinte bazári látványossággá vált, minden évben több száz turista próbál meg feljutni a Föld legmagasabb pontjára, és ezért rémisztően nagy dugók alakulnak ki a hegygerincen. Ezt idén sem tudták elkerülni.

Az Everest-mászás jó üzlet a serpacsapatoknak és az engedélyeket pénzért áruló nepáli kormánynak is, így évente körülbelül nyolcszázan vágnak neki a csúcsnak. (Ebben a létszámban már a serpák is benne vannak, tavaly 454 mászóengedélyt adtak ki Nepálban, de a kínai oldal felől is fel lehet jutni.) Az időjárási viszonyok általában szűk időablakot biztosítanak, és érthető módon a tapasztalatlan mászókat akkor akarják felvinni, amikor a legkedvezőbbek a körülmények. Ezek okozzák aztán az olyan helyzeteket, hogy egymás sarkát tapossák az Everest csúcsának közelében, illetve kénytelenek órákat is rostokolni a feljutás reményében. A nagy hidegben és oxigénszegény környezetben való várakozás rizikófaktor is, lerontja a sikeres csúcstámadás és épségben való leérkezés esélyét.

Az idei szezonban kedden volt a legnagyobb tumultus, körülbelül kétszázan akartak feljutni a csúcsra, kihasználva a kedvező időjárást Nga Tendzsi Serpa szerint.

A mászószezonnak már több halálos áldozata volt idén is, és most is keresnek egy eltűnt brit mászót és vezetőjét. Dan Paterson és Pasztendzsi Serpa kedden jutottak fel az Everestre, de azóta nincs róluk információ. A 8K Expeditions mentőcsapatot indított a keresésükre, de nem jártak sikerrel.

Vinayak Malla, a Hegyi Vezetők Szövetségének Nemzetközi Szövetségének kalauza a hét elején mászta meg az Everestet, és azt írta, hogy nem olyan volt, mint a korábbi alkalmaknál. A Hillary-lépcsőnél ő is nagy tömeggel találkozott, és szemtanúja volt annak, amikor beszakadt egy hópárkány. Négy mászót ki tudtak menteni kötelekkel, de ketten eltűntek. Malla azt írta, hogy őket is próbálták menteni, de a fix köteleknél sorban állók miatt ez lehetetlen volt.

(via Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!