Meghalt Kabosu, a Doge-mémet inspiráló kutya

2024. május 24. – 09:47

Másolás

Vágólapra másolva

18 éves korában meghalt Kabosu, a Japánban élő siba inu, akit elsősorban minden idők egyik legnépszerűbb meméje, a Doge miatt lehet ismerni. A kutya gazdája azt írta, hogy az állat péntek reggel, szenvedés nélkül halt meg, mintha elaludt volna. Kabosut vasárnap fogják majd elbúcsúztatni.

Az interneten az elmúlt évtizedekben számtalan állat lett világhíres, elég csak a három éve meghalt Grumpy Catre (eredeti nevén Tardar Sauce) vagy a dogés körökben népszerű siba inu Cheemsre (eredeti nevén Balltze) gondolni, aki szintén nem él már. Kabosut ugyanakkor egy 2010-es fotósorozat, azon belül is egy bizonyos kép miatt tényleg mindenki felismerheti, aki az elmúlt tizenkét évben bármikor böngészte az internetet. Ha nem hiszi el, tessék, itt a kép, tuti, hogy látta már:

Fotó: Szato Acuko / kabosu112.exblog.jp
Fotó: Szato Acuko / kabosu112.exblog.jp

A képeket Kabosu gazdája, Szato Acuko készíttette az akkor ötéves kutyáról, és az eredeti sorozat tavalyi, NFT-ként történő elárverezésekor ő maga is azt írta, hogy soha nem gondolta volna, hogy az állatról készült felvételek ilyen nagy hatást gyakorolnak majd az internetre. Pár évig valóban nem is gyakoroltak, 2013-ban azonban rövid idő leforgása alatt a fenti kép lett a Doge-meme arca, és a csapból is olyan memék folytak, ahol Comic Sansszal írt, direkt bénán megfogalmazott angol szövegek egészítették ki a sejtelmesen a kamerába bámuló állatot. És persze így futott fel az a kifejezés is, hogy wow such doge.

A Doge már 2013-ban inspirált egy kriptovalutát is a két éve egészen valószerűtlen szárnyalást produkáló, mára az ez előtti szintre visszaálló dogecoin képében, még abban az évben eljutott egészen közepesen ismert amerikai politikusok és mindenféle hírességek Twitteréig, és egyértelműen az év egyik legfelkapottabb jelensége lett belőle az internetes kultúrában. Sok más memével ellentétben viszont később sem tűnt el teljesen a süllyesztőben, sőt, 2016-ban a poszt-iróniában támadt fel újra, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Ebben a hullámban leggyakrabban a 2010-es évek elején népszerű Impact betűtípusos meméket kifigurázva egészen bizarr és szürreális helyzetekbe helyezte a kutyát.

Így lett Doge háborús bűnös, kém, dinoszaurusz, gémerlányláb-fetisiszta és még egy csomó más dolog – tényleg nehéz olyasmire gondolni, amit ne csináltak volna meg ebben a formátumban is.

A kínai CCTV egyszer a halálhírét is keltette az állatnak egy 2017-es Twitter-posztban, erről azonban később kiderült, hogy áprilisi tréfának szánták a dolgot. Szato akkor Instagramon biztosított arról mindenkit, hogy Kabosunak semmi baja, és nem mellesleg leszögezte, hogy a kutya nőstény. Ezúttal viszont ő maga jelentette be a halálhírt, ami egyébként annyira nem is meglepő, mert a kutya már nagyon öreg volt, az elmúlt években pedig többször is nagyon leromlott az állapota.

Most tehát tényleg búcsút kell inteni mindenki bohókás sárga kutyájának, akinek a képeit az elmúlt bő tíz évben több milliószor osztották meg, aki köré egész közösségek alakultak ki, és aki rengeteget tett azért, hogy a siba inu ennyire népszerű kutyafajta lett. Szatóval, akinek a blogját itt lehet elérni, 2013-ban a Verge beszélgetett Kabosu hirtelen jött népszerűségéről, ezt itt tudják elolvasni. Magáról a meméről ide kattintva tudhatnak meg még többet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!