Fico túl van az életveszélyen, a szlovák rendőrség újabb kommentelőket vett őrizetbe

2024. május 19. – 12:56

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton újabb három személyt vett őrizetbe és gyanúsított meg bűncselekmény támogatásával a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) – írja a Parameter.sk.

„A gyanúsított személyek olyan posztokat tettek közzé a közösségi hálón melyekkel támogatták a Nyitrabányán történteket” – közölték. Az őrizetbe vettek ügyében megkezdték a nyomozást. A szlovák rendőrség továbbra is ellenőriz minden fenyegető hozzászólást a közösségi oldalakon.

Robert Fico miniszterelnök túl van az életveszélyen, állapota azonban továbbra is súlyos, felépülése sokáig tart – jelentette be a besztercebányai kórház helyettes vezetője. A kormányfőt helyettesítő védelmi miniszter a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a miniszterelnöknek továbbra is intenzív ellátásra van szüksége, lábadozása legalább néhány hétig tart majd. Állapota miatt Fico máshova szállítására még nem kerülhet sor, így a kormányfő a besztercebányai kórházban marad. Állapota továbbra is súlyos, a lőtt sérülések miatt előfordulhatnak komplikációk a negyedik és ötödik napon is.

Robert Fico szlovák miniszterelnököt szerdán délután lőtte meg egy 71 éves férfi, aki békemozgalmár és neonáci aktivista is volt már. A merényletről itt írtunk részletesebben, Cintuláról pedig itt olvashatnak, a szlovák sajtó egybehangzó értesülése szerint a 71 éves író egy legálisan a tulajdonában lévő fegyverrel adta le a lövéseket Ficóra a nyitrabányai kultúrház előtt. A kormányfő éppen kezet fogott valakikkel, amikor a támadó oldalról előkapta a fegyverét. A merénylet után több szakértő is bírálta Fico testőreit, erről itt írtunk részletesen.

A Robert Fico elleni szerdai merénylet után azonnal felmerült, hogy ki lehet a felelős azért a társadalmi hangulatért, amelyben mindez megtörténhetett, összefoglalónk erről itt olvasható.

A merénylet után a Telex tudósítói elmentek a lövés helyszínére, ahol szemtanúk arról számoltak be, hogy 4-5 lövést hallottak, aztán csak a sikításokat. Azt mondták, az emberek sokkot kaptak az eset után, szerintük „ilyen soha nem volt még Szlovákiában”. Tudósítóink jártak Pozsonyban is, ahol több rendőrt látni most az utcákon, de az, hogy a szlovák miniszterelnök ellen merényletet követtek el egy napja, inkább abból érződik, hogy mindenki erről beszél. Riportunkat itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!