A testőröket támadó fotelhuszároknak ment neki a szlovák belügyminiszter

2024. május 17. – 18:04

A testőröket támadó fotelhuszároknak ment neki a szlovák belügyminiszter
Fotó: HELMUT FOHRINGER / APA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem értem, hogy képesek valamilyen világbajnok fotelhuszárok értékelni a testőrök munkáját” – jelentette ki Matúš Šutaj Eštok szlovák belügyminiszter pénteken a Paraméter hírportál szerint. Eštok azokra a kritikákra utalt, miszerint a meglőtt Robert Fico testőrei nem jártak el jól és szakmailag megfelelően, ezekről a bírálatokról csütörtöki cikkünkben írtunk.

Eštok kiállt Pavol Krejčí mellett, aki a közjogi méltóságok védelméért felelős, szerinte a testőrök elég kiképzést kaptak. Hozzátette, jobban kell biztosítani a méltóságok lakhelyeit, elrettentő példának felhozta, amikor egy nő bejutott Zuzana Čaputová köztársasági elnök házának udvarára.

Juraj C. gyanúsított támadásáról azt mondta, politikai indíték vezérelte, de a részletekről a nyomozás érdekei miatt nem árulhat el. Elmondta még, több mint 40 esetet vizsgál gyűlöletkeltés és -terjesztés ügyében a rendőrség. „Ha valaki azt mondja, hogy a támadónak be kellett volna teljesítenie a tervét, az nem vicc” – mondta a miniszter. Richard Glück Smer-képviselő is kapott fenyegetést, a fenyegetőt pedig elfogták.

Ficót pénteken ismét megműtötték, állapota továbbra is súlyos. Robert Fico szlovák miniszterelnököt szerdán délután lőtte meg egy 71 éves férfi, aki békemozgalmár és neonáci aktivista is volt már. A merényletről itt írtunk részletesebben, Cintuláról pedig itt olvashatnak, a szlovák sajtó egybehangzó értesülése szerint a 71 éves író egy legálisan a tulajdonában lévő fegyverrel adta le a lövéseket Ficóra a nyitrabányai kultúrház előtt. A kormányfő éppen kezet fogott valakikkel, amikor a támadó oldalról előkapta a fegyverét. A merénylet után több szakértő is bírálta Fico testőreit, erről itt írtunk részletesen.

A Robert Fico elleni szerdai merénylet után azonnal felmerült, hogy ki lehet a felelős azért a társadalmi hangulatért, amelyben mindez megtörténhetett, összefoglalónk erről itt olvasható.

A merénylet után a Telex tudósítói elmentek a lövés helyszínére, ahol szemtanúk arról számoltak be, hogy 4-5 lövést hallottak, aztán csak a sikításokat. Azt mondták, az emberek sokkot kaptak az eset után, szerintük „ilyen soha nem volt még Szlovákiában”. Tudósítóink jártak Pozsonyban is, ahol több rendőrt látni most az utcákon, de az, hogy a szlovák miniszterelnök ellen merényletet követtek el egy napja, inkább abból érződik, hogy mindenki erről beszél. Riportunkat itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!