Besztercebányai kórház: Csütörtökön nem kell újra műteni Ficót, más kórházba sem kell átszállítani

2024. május 16. – 16:16

Besztercebányai kórház: Csütörtökön nem kell újra műteni Ficót, más kórházba sem kell átszállítani
A besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház 2024. május 16-án – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön várhatóan nem kell újabb műtétet végrehajtani a szerdán, a nyitrabányai (handlovái) kihelyezett kormányülés után meglőtt Robert Ficón, közölte a szlovák miniszterelnök orvosi kezelését ellátó besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház igazgatója, Miriam Lapuníková. Lapuníková arról is beszélt, hogy egyelőre nincs napirenden Fico átszállítása egy másik intézménybe, erről hétfőn, egy orvosi-szakértői konzíliumon dönthetnek, de erről magát Ficót is megkérdezik majd, aki az igazgató szerint érhetően közelebb szeretne lenni az otthonához és a szeretteihez.

A kórház tájékoztatása szerint a kormányfő kommunikál, és eddig egy műtéten esett át. Lapuníková hozzátette, hogy a Ficón végrehajtott szerdai műtét során a Szív- és Érrendszeri Megbetegedések Közép-Szlovákiai Intézetének szakembereit is a kórházba hívták.

Fico ellen egy 71 éves, szélsőjobboldali, oroszbarát kapcsolatokkal rendelkező író, Juraj Cintula hajtott végre merényletet. A férfi öt lövést adott le közvetlen közelről, Ficót három lövés érte, kettő a kezén, egy a hasán, utóbbi sérülés súlyos.

A kórház tájékoztatója előtt röviddel Peter Pellegrini megválasztott elnök is beszélt a besztercebányai intézmény előtt. Ő azt mondta, Fico élete hajszálon múlt, és hogy „Elég lett volna, ha azok a lövések néhány centiméterrel arrébb érik, és ma már másról beszélnénk”. Hozzátette, hogy az intenzív osztályon ápolt miniszterelnök állapota továbbra is súlyos, csak pár percet tudtak beszélni.

Fico várhatóan bizonytalan ideig nem tudja majd ellátni miniszterelnöki teendőit, a szlovák hatásköri törvény szerint a miniszterelnök távollétében a miniszterelnök által kinevezett miniszterelnök-helyettes képviseli őt, Ficónak most négy miniszterelnök-helyettese van, hogy kik ők, arról itt írtunk bővebben.

A merénylet után a Telex tudósítói elmentek a lövések helyszínére, ahol szemtanúk arról számoltak be, hogy 4-5 lövést hallottak, aztán csak a sikításokat. Azt mondták, az emberek sokkot kaptak az eset után, szerintük „ilyen soha nem volt még Szlovákiában”. Tudósításunkat itt találja.

A kormányfő elleni merénylet után a szlovák rendőrség a hivatalos Facebook-oldalán tiszteletre és toleranciára szólított fel, és közölte, hogy fokozott figyelemmel kísérik a gyűlölködő posztokat, kommenteket a közösségi médiában, és amennyiben felmerül a bűncselekmény gyanúja, akkor megteszik a szükséges lépéseket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!