Peter Pellegrini: Szlovákiában átléptünk egy vörös vonalat, centiken múlt Fico élete

2024. május 16. – 16:10

Peter Pellegrini: Szlovákiában átléptünk egy vörös vonalat, centiken múlt Fico élete
Peter Pellegrini megválasztott elnök az F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház előtt, ahová Robert Fico szlovák miniszterelnököt szállították a lövöldözés után – Fotó: Leonhard Foeger / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

„Átléptünk egy vörös vonalat Szlovákiában” – mondta Peter Pellegrini, Szlovákia megválasztott elnöke, miután meglátogatta a szerdán meglőtt Robert Ficót.

Az Új Szó szerint Pellegrini arról beszélt, hogy Ficót egy hajszál választotta el a haláltól. „Elég lett volna, ha azok a lövések néhány centiméterrel arrébb érik, és ma már másról beszélnénk” – mondta. A leendő államfő arra kérte az ország polgárait, hogy utasítsák el az erőszakos cselekményeket. Pellegrini miután meglátogatta a besztercebányai kórházban a miniszterelnököt, azt nyilatkozta, hogy Robert Fico állapota továbbra is rendkívül súlyos, mindössze pár percet tudtak beszélni egymással. A következő államfő szerint

nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a miniszterelnök túl van az életveszélyen.

A támadóról azt mondta, hogy „egy politikailag túlságosan befolyásolt egyén úgy döntött, hogy merényletet követ el, csak azért, mert nem ért egyet azokkal a lépésekkel, amelyeket a Robert Fico által vezetett kormány tesz”. Újságírói kérdésre közölte, hogy rövid beszélgetésük alatt biztosította a kormányfőt arról, hogy mellette állnak, illetve jó személyes kapcsolatuk miatt privát jellegű beszélgetést is folytattak.

Az Új Szó azt írja, hogy a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház igazgatója, Miriam Lapuníková arról beszélt, hogy a miniszterelnökön csütörtökön már nem fognak elvégezni újabb műtétet, és másik intézménybe sem szállítják. Egy esetleges átszállításról hétfőn tartanak majd egyeztetést, itt születhet meg a döntés. Lapuníková hozzátette: erről magát a miniszterelnököt is megkérdezik majd, mivel Fico vélhetően közelebb szeretne lenni az otthonához és a szeretteihez.

Szerdán délután Juraj Cintula öt lövést adott le Robert Ficóra, Szlovákia miniszterelnökére Nyitrabányán (Handlová). A szlovák kormányfőt ért támadással egy 71 éves írót, Juraj Cintulát gyanúsította meg a rendőrség, a férfi békemozgalmár és neonáci aktivista is volt már, szlovák sajtóértesülések szerint a rendőrségen azt mondta, büszke arra, amit tett. A kormányfő elleni merénylet után a szlovák rendőrség a hivatalos Facebook-oldalán tiszteletre és toleranciára szólított fel, és közölte, hogy fokozott figyelemmel kísérik a gyűlölködő posztokat, kommenteket a közösségi médiában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!