„Manapság csak temetéseken gyűlünk össze, ritka a keresztelő” – végérvényes elnéptelenedéshez közelítenek a görög falvak

Legfontosabb

2024. május 5. – 15:35

„Manapság csak temetéseken gyűlünk össze, ritka a keresztelő” – végérvényes elnéptelenedéshez közelítenek a görög falvak
90 éves barátnők, Arambadzídu Lambriní, Arvanitídu Szofía és Gavriilídu Fotini ülnek egy üres főtéren a görögországi Petrotá faluban – Fotó: Louisa Gouliamaki / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Minden európai ország a születési ráta romlásával küzd, ezen belül pedig Görögországban az egyik legalacsonyabb az éves születésszám. A probléma gyökerei még a kétezres évek gazdasági válságáig nyúlnak vissza.

De hiába vészelték át a krízist, és telt el több mint tizenöt év, a görögök körében még mindig nagyon alacsony a gyerekvállalási kedv, noha a kormány is igyekszik ösztönözni a párokat. Közben a falvak egyre inkább elnéptelenednek, bizonyos helyeken már egy gyereket se látni az utcán – ezt az állapotot mutatja be a Reuters fotósorozata.

Hrísztosz Janakídisz futballedzésre viszi fiát – Fotó: Louisa Gouliamaki / Reuters
Hrísztosz Janakídisz futballedzésre viszi fiát – Fotó: Louisa Gouliamaki / Reuters

Hrísztosz Janakídisz, a görög hadsereg őrmestere és felesége épp gyermektervezésben voltak, amikor igazán begyűrűzött a görögök életébe az adósságválság. Janakídisznek már volt egy kisfia, és szerettek volna neki testvért, de a válság miatt olyan anyagi helyzetbe kerültek, hogy hamar elszállt a család bővítésének reménye.

Végül nem vállaltak több gyereket, de Janakídisznek még az egyetlen fia felnevelése is komoly költség. Különösen Északkelet-Görögország távoli sarkában, ahol a gyermekek száma az elmúlt években jelentősen csökkent. A férfi naponta 50 kilométert fuvarozza a 13 éves Nikólaoszt, hogy az focizhasson. A régióban ugyanis olyan kevés a gyerek, hogy csak nagy területről lehet összehozni egy focicsapatot. Ha pedig gyerekorvosra van szükség, még messzebbre kell utazni Nikólaosszal.

„Manapság ahhoz, hogy családot tarts fenn, hősnek kell lenned. Ahhoz pedig, hogy második gyereket vállalhass, több pénzre van szükség a háztartásban” – mondta Janakídisz a futballedzésen a pálya szélén.

Peloponnészoszi kereskedők narancsot és citromot árulnak Orménio faluban – Fotó: F: Louisa Gouliamaki / Reuters
Peloponnészoszi kereskedők narancsot és citromot árulnak Orménio faluban – Fotó: F: Louisa Gouliamaki / Reuters

Görögország termékenységi rátája az egyik legalacsonyabb Európában. Egyes falvakban évek óta nem született egyetlen gyermek sem. Ahogy Janakídisz példájából is látszik, az adósságválság miatt évekig tartó megszorítások, kivándorláshoz és a fiatalok megváltozott hozzáálláshoz vezettek. Közel félmillió ember hagyta el Görögországot 2010 és 2015 között, amikor a munkanélküliségi ráta rekordokat döntött. Sokan közülük fiatal szakemberek voltak, akik Európa virágzóbb részein, az Egyesült Államokban, Kanadában vagy Ausztráliában telepedtek le.

De a gyerekvállalási kedv valójában már a gazdasági válság előtt is alacsony volt. A születendő gyerekek száma alacsonyabb volt, mint az elhalálozóké, vagyis az ország népessége már ekkor csökkenőben volt. A válság miatti megszorítások aztán a nagyvárosoktól távolabb eső területeken okozták a legnagyobb kárt. Vidéken a nők egy része elbizonytalanodott, mivel az egészségügyi ellátás nagyon alacsony színvonalú volt. Egy, a Guardiannek nyilatkozó nőgyógyász szerint ekkoriban megnőtt a halvaszületések száma, mert sok nő kimaradt a létfontosságú terhesgondozási vizsgálatokból.

A kihívás része az adósságválság okozta trauma leküzdése. De ez igen nehéz feladat, amikor a fiatalok munkanélkülisége 25 százalék körül van. Ráadásul azok, akik maradtak, az infláció és az emelkedő bérleti díjak miatt gyakran kiszorulnak az ingatlanpiacról. Sokan még a 30-as éveikben is a szüleikkel élnek.

Balra: A helyiek focimeccset néznek Orménióban. Jobbra: A 13 éves Nikólaosz stoplis cipőt húz a fociedzése előtt – Fotó: Louisa Gouliamaki / Reuters Balra: A helyiek focimeccset néznek Orménióban. Jobbra: A 13 éves Nikólaosz stoplis cipőt húz a fociedzése előtt – Fotó: Louisa Gouliamaki / Reuters
Balra: A helyiek focimeccset néznek Orménióban. Jobbra: A 13 éves Nikólaosz stoplis cipőt húz a fociedzése előtt – Fotó: Louisa Gouliamaki / Reuters

Az előrejelzések szerint Görögország 10,7 milliós lakossága a következő három évtizedben harmadával csökkenhet, ha nem fordul meg a születésszám. Az Eurostat szerint a jelenlegi ütem mellett 2050-re a lakosság 36 százaléka 65 év feletti lesz. Összehasonlításképpen: 1970-ben a görög lakosságnak mindössze 7 százaléka tartozott ebbe a korosztályba. A társadalom rohamos elöregedése súlyos következményekkel járhat a munkaerőpiacra és a már most is problémákkal küzdő társadalombiztosítási rendszerre.

Görögország gazdasága az elmúlt években fellendült, de a csökkenő születési arányszámok Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök szerint „nemzeti fenyegetést” és a nyugdíjak szempontjából „ketyegő időzített bombát” jelentenek.

„Ez az egyik legsúlyosabb probléma, amellyel nemcsak Görögországban, hanem az egész EU-ban szembe kell néznünk. Ez az első feladatunk... bármi áron” – mondta Kosztísz Hadzidákisz pénzügyminiszter a Reutersnek.

Eléni Triandafilu pózol egy fényképhez a háza előtt a görögországi Orménio faluban – Fotó: Louisa Gouliamaki / Reuters
Eléni Triandafilu pózol egy fényképhez a háza előtt a görögországi Orménio faluban – Fotó: Louisa Gouliamaki / Reuters

Jellemzően az egész kontinensen alacsony a gyermekvállalási kedv. Franciaország, Olaszország, Norvégia és Spanyolország több milliárd eurót költött gyermekbarát intézkedésekre, kevés eredménnyel. Az elmúlt években a görög kormányok a magyar kormányhoz hasonlóan próbálták pénzzel ösztönözni a gyermekvállalást.

2020-ban például kétezer eurós egyszeri támogatást járt minden születendő gyermek után. Emellett adókedvezményt vezettek be a babaholmikra, és kiterjesztették a magánszektorban nyújtott anyasági támogatást. Ám a jelek szerint a rendszer nem vált be, a legfrissebb adatok szerint 92 éve nem született olyan kevés gyerek Görögországban, mint 2022-ben. Az előzetes, nem hivatalos adatok szerint 2023-ban tovább csökken a születésszám.

A jelenlegi kormány ezért májusban új intézkedéseket tervez a születésszám növelésére – mondták el tisztviselők a Reutersnek. A kezdeményezés kidolgozói – köztük a családügyi miniszter – szerint a tervben szerepelnek a családoknak nyújtott pénzbeli juttatások, megfizethető lakhatás a fiatalok számára, pénzügyi ösztönzők a támogatott megtermékenyítésre, valamint a bevándorlók bevonása a munkaerőpiacra. Hogy ezen belül milyen széles körű lesz a terv, és hogy pontosan mennyibe is fog kerülni, azt a kormány egyelőre nem közölte.

Az elmúlt évtizedekben azonban más uniós országokban is kudarcot vallottak a hasonló intézkedések, és a demográfusok Görögország esetében sem számítanak másra. Még azok is kétségesnek tartják a sikert, akik a terveket kidolgozták.

„Ha azt mondanám, hogy bármelyik miniszter bármelyik minisztériumban meg tudja fordítani a tendenciát, az hazugság lenne” – mondta a Reutersnek Szofía Zaharáki, Görögország társadalmi kohézióért és családügyekért felelős minisztere. Zaharáki szerint azonban akkor is tovább kell próbálkozni, ha az első tervezet kudarcot vallana.

Balra: Mozgássérült robogók parkolnak egy kávézó előtt. Jobbra: Megemlékezés és vasárnapi istentisztelet zajlik Orménio falu templomában – Fotó: Louisa Gouliamaki / Reuters Balra: Mozgássérült robogók parkolnak egy kávézó előtt. Jobbra: Megemlékezés és vasárnapi istentisztelet zajlik Orménio falu templomában – Fotó: Louisa Gouliamaki / Reuters
Balra: Mozgássérült robogók parkolnak egy kávézó előtt. Jobbra: Megemlékezés és vasárnapi istentisztelet zajlik Orménio falu templomában – Fotó: Louisa Gouliamaki / Reuters

A falu, ahol a Janakídisz család él, jól mutatja a gyermektelenségi problémát. Orménio közigazgatásilag Oresztiáda településhez tartozik, és az ország egyik legszegényebb helyisége. A 300 fős falucska Törökországgal és Bulgáriával határos, a lakói pedig főként növénytermesztéssel foglalkoznak. A legutóbbi népszámlálási adatok szerint a népesség itt 2011 és 2021 között 16 százalékkal csökkent.

Bár a falu korábban tele volt gyerekekkel, most már a 300 lakó kétharmada 70 év feletti

– mondta Sztrátosz Vasziliádisz, a falu vezetője.

Az Orméniót beborító csendet időnként a templom harangjai törik meg. A vasárnapi misén a templom padjainak többsége üres. Körülötte csak bezárt üzletek és egy üres játszótér van. A kávézó körül idős férfiak mozgássérült robogói állnak. Ők ostáblajátékkal ütik el az idejüket. Az Orménión áthaladó vonatok régen látogatókat hoztak, ma azonban Ukrajnába tartó tankokat szállítanak.

Fiatal lány fekszik a falu lépcsőin – Fotó: Louisa Gouliamaki / Reuters
Fiatal lány fekszik a falu lépcsőin – Fotó: Louisa Gouliamaki / Reuters

Nikólaosz Janakídisz az egyetlen 13 éves a faluban. Mivel nincs kivel játszania, szabadidejének nagy részét videójátékozással tölti el. Az a terve, hogy ha betölti a 18. életévét, lelép a faluból. „Lehet, hogy elküldöm a nővéremhez Németországba tanulni” – mondta az apja a Reutersnek.

A faluban – bár közel fekszik a török és bolgár határhoz is – még csak migráns gyerekeket se látni. A konzervatív kormány szigorodó bevándorlási politikája miatt ugyanis nemrég meghosszabbították a határkerítést, hogy távol tartsák az illegális határátlépőket. Pedig egyes szakértők szerint Görögország kihasználhatná, hogy milyen népszerű célpont a bevándorlók számára, és az érkezőkkel felpumpálhatná a népességet.

A 83 éves Konsztandínosz Durberídisz ostáblával játszik egy kávézóban – Fotó: Louisa Gouliamaki / Reuters
A 83 éves Konsztandínosz Durberídisz ostáblával játszik egy kávézóban – Fotó: Louisa Gouliamaki / Reuters

„Esküvőkön, keresztelőkön szoktunk összegyűlni. Most temetéseken találkozunk” – mondta a 61 éves Hriszúla Joanídu. Születést nagyon ritkán ünnepelhet a közösség.

A falu vezetőjének, Vasziliádisznak a testvére, Thodorísz művészeti foglalkozásokat szervez a környező falvakból származó mintegy 20 gyereknek. A logopédus végzettségű nő szerint az elszigeteltség miatt a gyerekek szociális készségei elmaradnak a normálistól. Az egyik fiú dadogása rosszabbodott, mert nem voltak barátai, akikkel beszélgethetett volna, mondta. Egy másik gyerek egyedül biciklizget a falu üres utcáin.

Macskák gyülekeznek egy húsbolt előtt, amely mostanra végleg bezárt, a görögországi Pentálofosz faluban – Fotó: Louisa Gouliamaki / Reuters
Macskák gyülekeznek egy húsbolt előtt, amely mostanra végleg bezárt, a görögországi Pentálofosz faluban – Fotó: Louisa Gouliamaki / Reuters

Az Orménióhoz közel fekvő Oresztiáda szintén megsínylette a gazdasági válságot. A helyi cukorgyár, amely egykor több száz embernek adott munkát. bezárt. A gyár területét benőtte a gaz. A helyi üzlethelyiségek jó részében bezártak a boltok, az épületrészek bedeszkázva állnak.

A bezárt cukorgyárat kerítés szegélyezi – Fotó: Louisa Gouliamaki / Reuters
A bezárt cukorgyárat kerítés szegélyezi – Fotó: Louisa Gouliamaki / Reuters

Az Ormenióhoz legközelebbi általános iskola Díkaiában 17 falu gyerekeit fogadja, de még így is jól látszik, hogy egyre kevesebb a kisdiák. Az első osztály 2023-ban összesen négy gyerekkel indult el, jövőre azonban egyetlen elsős sem lesz.

„A jövő nem néz ki túl fényesen” – mondta Dimítrisz Roszídisz igazgató.

Nektaria Muropulu, 34 éves, első osztályos tanítónő játszik diákjaival – Fotó: Louisa Gouliamaki / Reuters Nektaria Muropulu, 34 éves, első osztályos tanítónő játszik diákjaival – Fotó: Louisa Gouliamaki / Reuters
Nektaria Muropulu, 34 éves, első osztályos tanítónő játszik diákjaival – Fotó: Louisa Gouliamaki / Reuters

A 34 éves Nektaría Mouropoulu, az elsősök osztályfőnöke szeretne családot, de havi 1000 eurót – kb. 380 ezer forintot – keres, aminek egyharmada az aprócska lakása bérlésére megy el. Muropulu Törökországba jár át olcsóbb benzint tankolni, a számláit pedig csak az édesanyja segítségével tudja kifizetni.

„Amikor az ember 30 évesen 1000 eurót keres, természetesen elgondolkodik azon, hogy akar-e családot alapítani” – mondta. A fiatal nő szerint a politikusok nem értik a lényeget, amikor aprópénzzel próbálják serkenteni a gyermekvállalási kedvet.

„Az, hogy az első gyermek után 20 eurót adnak, vagy 50-et, netán 100-at, nem oldja meg a problémát.”

Elhagyatott kosárlabdapálya Marászia faluban, a görög–török határ görög oldalán – Fotó: Louisa Gouliamaki / Reuters
Elhagyatott kosárlabdapálya Marászia faluban, a görög–török határ görög oldalán – Fotó: Louisa Gouliamaki / Reuters
Kedvenceink