Bárki számára hozzáférhetők voltak a német hadsereg online konferenciái

2024. május 5. – 08:32

Másolás

Vágólapra másolva

A német hadsereg elismerte, hogy 6 ezernél is több, köztük több, szigorúan bizalmas online konferenciájuk adatai voltak bárki számára elérhetők az online a videóbeszélgetésekhez használt szoftver hibája miatt – írja a Deutsche Welle angol kiadása.

A Zeit tárta fel, hogy a hadsereg által használt WebEx rendszerében pár keresőszó beírásával hozzáférhetővé váltak a hadsereg online megbeszéléseinek témái, résztvevői. A lap azt is állítja, hogy néhány online tárgyalóba is be tudtak lépni.

A hadsereg csak akkor értesült a hibáról, amikor a Zeit megkereste őket az információval. Később a Bundeswehr már azt közölte, hogy az online rendszerük hibáit az észleléstől számítva 24 órán belül javították.

A hadsereg szóvivője elmondta, hogy bizalmas információ ezen a módon nem szivároghatott ki, mert az online videós megbeszélésekbe csak engedéllyel kapcsolódhat be bárki.

A Zeit által feltárt probléma azért is érzékeny a német hadsereg számára, mert márciusban az orosz állami média közölt egy olyan kiszivárgott felvételt, amelyen a német légierő négy vezetője beszélgetett lehetséges katonai hadműveletekről egy online megbeszélésen. Az ügy pikantériája az, hogy a 40 perces felvételen a német tisztek arról beszélnek, miként lehetne német eszközökkel felrobbantani a Krímre vezető kercsi hidat, amit az ukránok egyszer már megpróbáltak, hosszú időre használhatatlanná téve az átkelőt. Arról is vita van a hanganyagon, hogy az 500 kilométer hatótávolságú, lopakodó technológiájú német Taurus rakétákkal végrehajtható lenne-e a híd elleni támadás. A német kormány már márciusban megerősítette a felvétel valódiságát, és Oroszország hibrid dezinformációs támadásának nevezte az esetet.

A Zeit azt írja, hogy a kiszivárgott felvételen szereplő, a német légierőt vezető Ingo Gerhartz altábornagy online szobájába is be tudtak lépni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!