Alulmaradtak a konzervatívok Angliában, a Munkáspárt polgármestere nyert Londonban

2024. május 4. – 18:35

Másolás

Vágólapra másolva

Sadiq Khant választották újra London polgármesterévé, aki ezzel harmadik ciklusát kezdi a város vezetőjeként. Khan a szavazatok 43,8 százalékát szerezte meg, a kormányzó Konzervatív Párt által indított ellenfele, Susan Hall 32,7 százalékot kapott.

Khan szorosnak minősítette a versenyt maga és a konzervatív Hall között. 2021-hez képest a London Elects szerint mindössze 1,5 százalékkal csökkent a választói részvétel a választáson. A Khant indító Munkáspárt órákkal a végső eredmény előtt biztossá vált győzelmében, miután kiderült, hogy több másik választókerületet is át tudtak venni a konzervatívoktól.

A konzervatívok bukása már csak azért is érdekes volt az idei választáson, mert pont ők vezettek be olyan, a választási rendszert érintő változtatásokat, amikről azt hitték, hogy a Munkáspártnak fog ártani. Ilyen volt az az új szabály is, amely megkövetelte, hogy az emberek fényképes igazolvánnyal menjenek szavazni: a Választási Bizottság korábban figyelmeztette az embereket, hogy a törvény miatt több százezer embert kizárhatnak a szavazásból, ami aránytalanul nagy hatással lehet az eredményekre. A törvény végül a konzervatívoknak is betett, a konzervatív Boris Johnson például elsőre nem tudott szavazni saját pártjára.

Egy londoni konzervatív képviselő a választások után bírálta Hall kampányát, aki konkrét dolgokat nem ígért a választóknak, helyette Khan-ellenességre összpontosította mondanivalóját.

A londoni eredmény azután született, hogy a Munkáspárt több győzelmet aratott Észak-Angliában is: ők adtak polgármestert például Liverpoolnak és Nagy-Manchesternek is. Pénteken az első eredmények is már a kormányzó Konzervatív Párt jelentős mandátumveszteségeit jelezték.

(MTI, Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!