Visszafordították Boris Johnsont a szavazóurnáktól, mert otthon hagyta a személyi igazolványát

2024. május 3. – 07:06

Másolás

Vágólapra másolva

Otthon hagyta a személyi igazolványát, ezért nem engedték szavazni Boris Johnson volt miniszterelnököt a brit parlamenti választásokon, írja a The Guardian. Azt, hogy személyi nélkül ne lehessen szavazni, pont ő vezette be 2022-ben.

A Választási Bizottság korábban figyelmeztette az embereket, hogy a törvény miatt több százezer embert kizárhatnak a szavazásból, ami aránytalanul nagy hatással lehet az eredményekre.

Egy Johnsonhoz közel álló forrás megerősítette, hogy a volt miniszterelnök elfelejtette magával vinni a fényképes igazolványát, de később szavazott. „Johnson a konzervatív pártra szavazott” – mondta a politikus szóvivője.

A veteránügyi miniszter korábban bocsánatot kért a volt katonáktól, akik nem használhatják veteránigazolványukat, hogy szavazzanak az angliai helyi választásokon. A Downing Street erre válaszul közölte, hogy megvizsgálja, szükség van-e a szabályok megváltoztatására, hogy a veteránok igazolványai is felkerüljenek az érvényes személyazonosító okmányok listájára.

Rishi Sunak miniszterelnök szóvivője azt mondta, hogy a Downing Streetnek nincsenek aggályai a szavazói igazolványokkal kapcsolatban. „Nem akarjuk, hogy bárkit elküldjenek a szavazóhelyiségektől, azt szeretnénk, hogy mindenki szavazhasson. A legutóbbi önkormányzati választások tapasztalata szerint az emberek 99,75 százaléka sikeresen le tudta adni a voksát” – jelentette.

A minisztereket egyébként sok kritika éri az elfogadható személyazonosító okmányok korlátozott száma miatt, különösen amiatt, hogy engedélyezik az olyan dokumentumokat, mint például az idősek buszbérlete, a fiataloknál viszont nincs ilyen lehetőség, számukra a diákigazolvány sem megfelelő személyazonosító okmány.

A Választási Bizottság már tavaly arra figyelmeztetett, hogy nehéz felmérni, milyen következményekkel jár, hogy megkövetelik a fényképes igazolvány bemutatását szavazás előtt. A bizottság szerint a törvények aránytalanul nagy hatással lehetnek a szegényebb emberekre, a fogyatékkal élőkre és a kisebbségi származásúakra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!