Letartóztattak két orosz újságírót, akiket azzal vádolnak, hogy dolgoztak Navalnij korrupcióellenes alapítványának

2024. április 28. – 09:53

Másolás

Vágólapra másolva

Letartóztattak két orosz újságírót, akiket azzal vádolnak, hogy dolgoztak Alekszej Navalnij korrupcióellenes alapítványának, írja a Guardian. Konsztantyin Gabov és Szergej Karelin tagadták a vádakat, és a tárgyalásig fogságban maradnak – azaz a következő két hónapban. A hatóságok szerint Gabov és Karelin legalább kettő, de legfeljebb hat év börtönbüntetést kaphatnak azért, mert állítólagosan közreműködtek az ország vezetői által szélsőségesnek titulált szervezetben.

A vád szerint Gabov és Karelin Youtube-ra gyártottak tartalmakat az elhunyt ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij alapítványának. Gabov, akit Moszkvában vettek őrizetbe, szabadúszó producerként és újságíróként dolgozott, többek között a Reutersnek is. Míg az izraeli–orosz származású Karelin videós újságírója volt az Associated Pressnek, valamint a Deutsche Wellének is, amíg a Kreml 2022 februárjában betiltotta a német DW működését Oroszországban. Karelint az északi Murmanszk régióban fogták el.

Gabov és Karelin mellett házi őrizetbe került Szergej Mingazov, az orosz Forbes újságírója is, akit azért vettek őrizetbe pénteken, mert állítólag álhíreket terjesztett az orosz fegyveres erőkről, írja a CNN a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség közleménye alapján. Mingazov a következő két hónapban lesz házi őrizetben, amíg a tárgyalása el nem kezdődik. Konsztantyin Bubon, Mingazov ügyvédje közölte, hogy az újságírót azzal vádolják, hogy a Telegramon újra megosztott egy cikket a Kijev melletti Bucsa városáról, ami az orosz csapatok véres mészárlása miatt vált világszerte ismerté. Bucsáról mi is többször beszámoltunk helyszíni riportjainkban, kollégáink tavaly tavasszal és nyáron is jártak a városban, legfrissebb cikkünk néhány hete készült.

Nem ők az egyetlenek, akiket azért üldöznek az orosz hatóságok, mert más érdekeket képviselnek a médiában, és a kremli retorikától eltérően kommunikálnak. Az orosz hatóságok nem rég őrizetbe vették Antonina Favorszkaja újságírót, aki éveken át követte Navalnij pereit. Ő készítette az utolsó videót Navalnijról a halála előtt. Favorszkaját szintén azzal vádolják, hogy „szélsőséges szervezetben” vett részt azzal, hogy Navalnij Korrupcióellenes Alapítványának közösségi oldalain tett közzé bejegyzéseket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!