Ukrán hő- és vízerőműveket támadtak az oroszok, riadóztatták a lengyel légierőt

2024. március 29. – 10:57

Másolás

Vágólapra másolva

Összefoglaló cikkünk az orosz-ukrán háború pénteki eseményeiről:

Orosz rakéta- és dróntámadások értek közép- és nyugat-ukrajnai hő- és vízerőműveket – közölte pénteken az Ukrenergo áramhálózat-üzemeltető nyomán az MTI. Regionális tisztviselők szerint az orosz erők a Dnyipro városához közeli Kamjanszke körzetben támadták az infrastruktúrát. Legalább egy ember megsebesült – tették hozzá. Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter azt is közölte, hogy Dnyipropetrovszk, Poltava és Cserkaszi régió térségében is támadás érte az erőműveket. „Az áramtermelő létesítményeket drónok és rakéták vették célba” – írta Facebook-oldalán.

Az ukrán hadsereg beszámolója szerint a légierő az éjszaka folyamán 60-ból 58 Oroszországból indított támadó drónt megsemmisített meg, 39 rakétából pedig 26-ot lelőtt. Az ukrán televízió szerint Ivano-Frankivszk és Hmelnyickij megyében, valamint Dnyipro városában robbanásokat hallottak, az ukrán légtérben orosz robotrepülőgépeket észleltek.

Az Ukrajnát ért támadás miatt csütörtök éjjel riadóztatták a lengyel légierőt, ami vadászrepülőket vezényelt az ország délkeleti régiójába, hogy megfigyeljék a légteret.

Az orosz hatóságok őrizetbe vették azt az újságírót, aki az utolsó videót készítette Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusról a halála előtt. Antonina Favorszkaját, aki éveken át követte Navalnij pereit, azzal vádolják, hogy „szélsőséges szervezetben” vett részt azzal, hogy Navalnij Korrupcióellenes Alapítványának közösségi oldalain tett közzé bejegyzéseket. Favorszkaja egyike annak a hat újságírónak, akiket márciusban elfogtak, adta hírül a Guardian a Riporterek Határok Nélkül szervezet alapján.

A belga kormány jóváhagyta az Ukrajnának szánt 25. katonai segélyezési tervet, amely 100 millió eurós segélyt tartalmaz az ukrajnai F–16-os vadászrepülőgépflotta karbantartására – jelentette be pénteken Ludivine Dedonder szövetségi védelmi miniszter. Az MTI híre emlékeztet, hogy Belgium az úgynevezett F–16-os koalíció része tizenkét másik országgal együtt, amelyek célja, hogy elősegítse Ukrajnának létrehozni a vadászgépeken alapuló jövőbeli légierejét.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!