Elrendelték a korrupcióval gyanúsított ukrán mezőgazdasági miniszter letartóztatását

2024. április 26. – 06:46

Másolás

Vágólapra másolva

Egy ukrán bíróság pénteken elrendelte Mikola Szolszkij mezőgazdasági miniszter letartóztatását, miután azzal gyanúsították meg, hogy részt vett 291 millió hrivnya (2,7 milliárd forint) értékű állami földterület illegális megszerzésében, valamint további 190 millió hrivnya (1,8 milliárd forint) értékű földterület megszerzésére tett kísérletben.

A bíró 75,7 millió hrivnyában (közel 694,3 millió forint) állapította meg az óvadékot. Az ukrán ügyészség a csütörtöki bírósági meghallgatáson közölte, hogy a miniszterre az ellene felhozott vádakért akár 12 év börtönbüntetés is kiszabható.

Szolszkij előzőleg benyújtotta lemindását, ezt csütörtökön hozta nyilvánosságra Ruszlan Stefancsuk, az ukrán parlament elnöke a Facebookon. A házelnök akkor hozzátette: a miniszter lemondási kérelmét a soron következő plenáris ülések egyikén fogja a törvényhozás elbírálni. Szolszkij a Facebookon erősítette meg, hogy valóban benyújtotta lemondását a parlamentnek – írta az MTI.

Szolszkijjal szemben az ukrán korrupcióellenes ügynökség indított eljárást a napokban. A miniszter tagadja ezeket a vádakat. „Nem volt semmilyen korrupció. Senki sem kapott pénzt” – írta a köztelevízió által ismertetett nyilatkozatában. Korábban úgy nyilatkozott, hogy 2017-ben, amikor ügyvédként dolgozott, magánszemélyeket képviselt egy földterületek miatt állami vállalatokkal folyó vitában Szumi megyében.

Az ukrán mezőgazdasági minisztérium Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében azt írta: „Igen, megírtam a lemondó levelemet a miniszteri posztról. Úgy gondolom, ebben a helyzetben ez a helyes lépés. Ha a parlament úgy dönt, hogy elfogadja a lemondásomat, hálás leszek egy ilyen döntésért, ha pedig úgy döntenek, hogy folytassam a munkát, akkor folytatni fogom a munkát.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!