Két új humanitárius útvonal megnyitását engedélyezi Izrael a Gázai övezetbe

2024. április 5. – 06:12

Másolás

Vágólapra másolva

Nem sokkal Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök telefonos egyeztetése után Izrael bejelentette, hogy két új humanitárius útvonalat nyitnak meg a Gázai övezetbe, írja a BBC. A háború kezdete óta először ideiglenesen újra megnyitják a Gázai övezet északi részén található Erez kaput és az asdódi kikötőt.

Csütörtökön Biden az izraeli miniszterelnöknek elfogadhatatlannak nevezte a gázai humanitárius helyzetet, és figyelmeztette Netanjahut, hogy oldja meg a krízist, vagy nézzen szembe a következményekkel. Biden a közlemény szerint „világossá tette, hogy az Egyesült Államok Gázával kapcsolatos politikáját az fogja meghatározni, ahogy Izrael azonnali fellépését értékeljük e lépésekkel kapcsolatban”. Emellett Izraelnek intézkedéseket kell hoznia és mérhető lépéseket kell tennie, hogy megelőzze a civilek szenvedését és bántódását, valamint biztosítsa a segélyszervezetek munkatársainak épségét.

Pár napja az izraeliek lebombáztak egy láthatóan jelzett segélykonvojt. Izrael tagadja a szándékosságot, szerintük hiba történt a támadáskor. A World Central Kitchen nonprofit segélyszervezet alapítója szerint ugyanakkor „autóról autóra” lőttek, és heten meghaltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!