Autóról autóra lőtték ki a segélykonvojt az izraeliek a WCK alapítója szerint

2024. április 4. – 14:19

Másolás

Vágólapra másolva

Napi hírösszefoglalónk a gázai-izraeli háborúról.

Továbbra is forrnak az indulatok azt követően, hogy Izrael lebombázta a World Central Kitchen (WCK) segélykonvoját a Gázai övezetben. Az izraeli erők ugyan elnézést kértek a történtekért, valamint hibának mondták a történteket, José Andrés, a szervezet alapítója szerint szó se volt véletlenről, autótól autóra aprólékosan lőtték ki a három kocsiból álló, a WCK logójával ellátott konvojt, hét külföldi segélymunkás halálát okozva.

A hét meghalt dolgozóból egy palesztin férfit Rafahban eltemettek, az ausztrál, lengyel, kanadai-amerikai és brit áldozatok holttesteit Egyiptomba vitték, ahonnan később hazaszállítják őket. A történteket Izrael fő szövetségese, az Egyesült Államok elnöki szinten ítélte el, Joe Biden jelezte, Izrael nem tesz eleget a segélymunkások védelméért. A WCK egyébként már mintegy 42 millió adag ételt osztott ki az éhező gázai lakosságnak, ezzel a legnagyobb ilyen szervezet a térségben. A háború októberi kitörése óta 196 segélymunkás halt meg. (BBC News)

További fontos hírek:

  • A brit kormányra egyre nagyobb nyomás nehezedik a három segélymunkásuk halála után, hogy fejezze be Izrael katonai támogatását. Mintegy 600 érteliségi – a jogászoktól az akadémikusokig – írt nyílt levelet Rishi Sunak kormányfőnek azért, hogy az Egyesült Királyság fejezze be a fegyverszállításokat Tel-Avivnak. Eközben a Skót Nemzeti Párt a brit parlament rendkívüli összehívását kezdeményezte (Financial Times)
  • Az izraeli hadsereg a Lavender (Levendula) nevű mesterséges intelligencia alapú rendszert használja a gázai célpontok kiválasztásához. Névtelenséget kérő izraeli hírszerzési források elmondták, a háború elején azt is engedélyezték a rendszernek a kiválasztáskor, hogy civilek is áldozatul eshetnek az ezután indított csapásokban. Egy tisztviselő, aki felügyeli a rendszert, elmondta, célpontonként maximum 20 másodperc időt szán a kiválasztott lokáció ellenőrzésére. (Guardian, +972 Magazine)
  • Benni Ganc, az izraeli háborús kabinet tagja, Benjamin Netanjahu miniszterelnök politikai ellenfele előrehozott választások kiírását sürgeti szeptemberre. Szerinte ez időt adna a gázai háború folytatására, valamint jelezné a választók felé, hogy hamarosan jelezhetik, bíznak-e még a vezetésben. Az utóbbi napokban izraeli tüntetők ezrei követeltek választásokat, amiket a felmérések alapján elvesztene Netanjahu Likud nevű konzervatív pártja. A Likud ezért kategorikusan elutasítja a felhívást. (Al Jazeera)

Szerdai tudósításunkat az izraeli-palesztin konfliktusról itt tudja elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!