Biden szerint Izrael nem tesz eleget a segélymunkások és civilek védelme érdekében Gázában

2024. április 3. – 12:01

Biden szerint Izrael nem tesz eleget a segélymunkások és civilek védelme érdekében Gázában
Az Egyesült Királyság fegyveres erői élelmiszerszállítmányokat dobnak le a levegőből a civileknek a Gázai övezet északi részén 2024. április elsején – Fotó: Tim Laurence RAF / UK MOD / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Napi hírösszefoglalónk a gázai-izraeli háborúról.

  • Joe Biden kijelentette, hogy Izrael nem tesz eleget a segélymunkások védelmében, és gyors vizsgálatot követelt az IDF gázai dróntámadása ügyében, amelyben az amerikai World Central Kitchen (WCK) jótékonysági szervezet hét munkatársa vesztette életét. Biden azt mondta, felháborodott és megszakadt a szíve, amikor meghallotta, hogy segélymunkások haltak meg Gázában. „Ez a konfliktus az egyik legrosszabb az utóbbi időkben abból a szempontból, hogy hány segélymunkást öltek meg. Ez az egyik fő oka annak, hogy a humanitárius segélyek szétosztása Gázában olyan nehéz – mert Izrael nem tett eleget a segélymunkások védelmében, akik megpróbálták eljuttatni a civileknek a szükséges segítséget. Izrael szintén nem tett eleget a civilek védelmében” – mondta eddigi legkeményebb hangvételű bírálatában az amerikai elnök. (Guardian)
  • Ferenc pápa is részvétét fejezte ki az izraeli légicsapásban meghalt jótékonysági munkások halála miatt. „Mély sajnálatomat fejezem ki az önkéntesek miatt, akiket humanitárius segélyek szétosztása közben öltek meg Gázában. Imádkozom értük és családjaikért” – mondta Ferenc a heti audiencián. A katolikus egyházfő ismét felszólalt a gázai és ukrajnai béke érdekében. (Reuters)
  • A Gázai övezetben a segélymunkások, köztük egy lengyel állampolgár halálát okozó támadás és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök reakciója „érthető haragot” váltott ki, és feszíti a Varsóval való kapcsolatokat – írta szerdán Lengyelország miniszterelnöke, Donald Tusk az X-en.
  • A BA, az EasyJet és a Wizz Air is újraindítja izraeli járatait. A Wizz Air szerdán közölte, hogy márciusban hat repülőtérről indított újra járatokat Izraelbe, és a következő három hónap során további útvonalakon tervezi a működés újraindítását. A BA hétfőn újraindította a járatokat a tel-avivi Ben Gurion repülőtérre, de a hét négy napján napi egy gépre csökkentett járatszámmal. Az EasyJet március 25-én indította újra járatait Izraelbe, visszatérve a háború előtti menetrendjéhez. A Ryanair február elején újraindította járatait a Ben Gurionra, de a hónap végén ismét felfüggesztette azokat, miután vita alakult ki arról, hogy melyik terminált használhatja. A Virgin Atlantic csak szeptemberben indíthatja újra a járatait. (Guardian)
  • A német rendőrség közlése szerint megtalálták a Hamász palesztin terrorszervezet egyik feltételezett fegyverrejtekhelyét Bulgáriában, hónapokkal azután, hogy őrizetbe vették a szélsőséges szervezet négy tagját Berlinben, illetve Rotterdamban. A hatóságok közölték, hogy a fegyvereket az elképzelések szerint Berlinbe szállították volna, majd később feltehetőleg zsidó létesítmények elleni támadásokhoz használták volna. (MTI)

Keddi tudósításunkat az izraeli-palesztin konfliktusról itt tudja elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!