Biden szerint elfogadhatatlan a segélymunkások elleni légitámadás és a humanitárius helyzet

2024. április 4. – 20:59

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön telefonon egyeztetett Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Joe Biden amerikai elnökkel – írja a CNN. A beszélgetés előszele baljós volt, ugyanis nemrég bombáztak le az izraeliek egy láthatóan jelzett segélykonvojt – a World Central Kitchen alapítója szerint „autóról autóra”, nem véletlenül. Izrael tagadja a szándékosságot, szerintük hiba történt a támadáskor.

Biden a megszokottnál keményebb is volt szövetségesével, közölve vele, hogy elfogadhatatlan a gázai humanitárius helyzet, és figyelmeztetve Izraelt, oldja meg ezt a krízist, vagy nézzen szembe a következményekkel. Biden a közlemény szerint „világossá tette, hogy az Egyesült Államok Gázával kapcsolatos politikáját az fogja meghatározni, ahogy Izrael azonnali fellépését értékeljük e lépésekkel kapcsolatban”.

Emellett Izraelnek intézkedéseket kell hoznia és mérhető lépéseket tennie, hogy megelőzze a civilek szenvedését és bántódását, valamint biztosítsa a segélymunkások épségét. Antony Blinken amerikai külügyminiszter közölte brüsszeli látogatásán, ha ezek a lépések nem teljesülnek, megváltozhat az Egyesült Államok Izrael-politikája. Hozzátette, Izrael nem süllyedhet le a háborút elindító támadásért felelős Hamász szintjére. Így fogalmazott:

„Izrael nem a Hamász. Izrael egy demokrácia, a Hamász egy terrorszervezet. És a demokráciák a legmagasabb értéket tulajdonítják az emberi életnek – minden emberi életnek.”

Fontos hozzátenni, hogy a támadásban egy amerikai-kanadai kettős állampolgár is életét vesztette (összesen heten haltak meg, brit, lengyel, ausztrál és palesztin állampolgárok is). Izrael korábban elismerte felelősségét, de véletlen hibára hivatkozott, és megígérte az eset kivizsgálását. Biden már kedden is dühös nyilatkozatban reagált a történtekre.

A katonai együttműködés még így sem sérült, Biden nemrég adott zöld utat harci repülők és bombák eladására Izraelnek 18 milliárd dollárért. Az amerikai kormányzat jelezte azt is, Izraelnek minden joga megvan az önvédelemre, és hogy semlegesítse azokat a veszélyeket, amik 2023. október 7-én annyi áldozatot szedtek. Közben Washington változatlanul tűzszünetet sürget, a Hamász által túszul ejtett emberek elengedésével és Izrael rafahi offenzívára vonatkozó tervének leállításával együtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!