Izraeli találat érte egy segélyszervezet konvoját a gázai hatóságok és a segélyszervezet szerint, heten meghaltak

2024. április 2. – 09:19

Másolás

Vágólapra másolva

Amerikai-kanadai, ausztrál, lengyel, brit és palesztin állampolgárok is voltak azok között az önkéntesek között, akik hétfőn meghaltak a Gázai övezetben, amikor egy konfliktusmentes övezetben haladva találat érte a konvojukat. A hét áldozat a World Central Kitchen nonprofit segélyszervezet munkatársa volt, és a Gázai övezetben élő civileknek nyújtottak élelmezési segélyt, írta a CNN hétfőn.

A World Central Kitchen közölte, hogy munkatársai két, a jótékonysági szervezet logójával ellátott páncélozott autóval, valamint egy másik járművel közlekedtek egy konfliktusmentesnek minősített zónában. „Annak ellenére, hogy a konvoj mozgását az IDF-fel egyeztették, a konvojt akkor érte találat, amikor elhagyta a Deir al-Balah-i raktárat, ahol a csapat több mint 100 tonna humanitárius élelmiszersegélyt rakodott le, amelyet tengeri úton hoztak Gázába” – áll a segélyszervezet közleményében. A segélyszervezet és a gázai hatóságok szerint izraeli találat érte a konvojt.

„Ez nemcsak a WCK elleni, hanem a humanitárius szervezetek elleni támadás, amelyek a legsúlyosabb helyzetekben vannak jelen, amikor az élelmiszert háborús fegyverként használják fel. Ez megbocsáthatatlan” – áll a World Central Kitchen vezérigazgatója, Erin Gore közleményében. A szervezet a történtek után azonnal leállította a tevékenységét a régióban, írják a nyilatkozatban, amely szerint az Izraeli Védelmi Erők azt ígérte: „mélyreható vizsgálatot végez, hogy megértse ennek a tragikus incidensnek a körülményeit”. Ezt az IDF hétfőn este jelentette be a Telegramon, és egyúttal azt is írták, hogy az IDF támogatja és segíti a humanitárius segélyek biztonságos eljuttatását, és szorosan együttműködik a WCK-val is.

A WCK-t alapító spanyol-amerikai sztárséf, José Andrés, az X-en fejezte ki részvétét a halálos áldozatok családtagjainak. „Ezek az emberek... angyalok, Ukrajnában, Gázában, Törökországban, Marokkóban, a Bahamákon, Indonéziában is szolgálatot teljesítettek. Nem arctalanok, nem névtelenek” – fogalmazott Andrés, és felszólította az izraeli kormányt, hogy „állítsa meg a válogatás nélküli gyilkolást”, és hagyjon fel a humanitárius segélyek korlátozásával, írja az MTI.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök kedden megerősítette, hogy a halálos áldozatok egyike egy ausztrál segélymunkás volt, és hangsúlyozta hogy Canberra a történtek részleteinek feltárását és „maradéktalan felelősségre vonást” követel. Albanese közölte, hogy az ausztrál külügyminisztérium bekérette az izraeli nagykövetet „a tragédia ügyében, amelynek nem lett volna szabad megtörténnie”.

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő kedden elítélte a történteket, amelyben a World Central Kitchen (WCK) nonprofit segélyszervezet több munkatársa is életét vesztette. „Elítélem a támadást, és az incidens kivizsgálást sürgetem. A civilek és a humanitárius dolgozók védelmére felszólító követelések ellenére, újabb ártatlan áldozatokkal kell számolnunk” – írta Borrell az X-en közétett bejegyzésében.

Hadja Lahbib belga külügyminiszter az X-en azt írta: „A humanitárius dolgozók létfontosságú munkát végeznek, és ugyanúgy meg kell őket védeni, mint a civileket”. Lahbib felhívta a figyelmet, hogy a segélymunkások közül, „túl sokan a gázai konfliktus áldozatai”. „A háborúban is vannak szabályok. Ezeket minden félnek tiszteletben kell tartania. Az ilyen cselekmények elfogadhatatlanok” – szögezte le.

A WCK a Ciprusról Gázába indult segélyszállítmányok eljuttatásában és szétosztásában vett részt. Hétfőn három segélyszállító hajó érkezett a gázai partokhoz mintegy 400 tonna élelmiszerrel és más ellátmánnyal a segélyszervezet és az Egyesült Arab Emírségek szervezésében. Ez volt a csoport második humanitárius szállítmánya az elmúlt egy hónapban Gázába. Az izraeli hadsereg mindkét szállítmány koordinálásában részt vett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!