Botswana azzal oldana meg egy politikai vitát Németországgal, hogy húszezer elefántot küld oda

2024. április 3. – 05:02

Másolás

Vágólapra másolva

Botswana elnöke azzal fenyegetőzött, hogy húszezer elefántot küld Németországba egy vita miatt. Az év elején a németek azt javasolták, hogy környezetvédelmi okokból szigorúbb korlátozásokat kellene bevezetni a vadásztrófeák behozatalára az országba.

Botswana elnökének, Mokgweetsi Masisinek ez láthatóan nem tetszett: azt mondta, hogy az új szabályozás csak szegénnyé tenné Botswanát. Masisi szerint az elefántok száma robbanásszerűen nőtt meg a természetvédelmi erőfeszítések miatt, így „a vadászat segít kordában tartani őket”.

Masisi meg is látta, mi lehetne a megoldás a vitára. Szerinte „a németeknek együtt kéne élniük az állatokkal, úgy, ahogy azt nekünk meg akarják szabni”. Botswanában van a világ elefántpopulációjának közel egyharmada, nagyjából 130 ezer példány. Masisi szerint ezek károkat okoznak, megrongálják a termést, rálépnek az emberekre. Masisi ezért azt mondta, felajánlja az elefántok egy részét Németországnak: hozzátette, nem viccel, és nem fogad el nemleges választ.

Botswana 2014-ben tiltotta be a trófeavadászatot, de 2019-ben feloldotta a tiltást a helyiek nyomására. Az országban ezért most éves vadászati kvóta van, de korábban azt is fontolóra vették, hogy elefántokat használjanak fel állateledelként. Németország eközben egy 2021-es jelentés szerint az EU legnagyobb importőre a vadásztrófeák terén. A németek aggódnak a biodiverzitás csökkenése miatt, ezért akarják szabályozni a behozatalt.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!