A két egymást követő véres medvetámadás után újra fellángolt a vita a megoldásról Szlovákiában

Legfontosabb

2024. március 20. – 22:02

A két egymást követő véres medvetámadás után újra fellángolt a vita a megoldásról Szlovákiában
Fotó: David Fettes / Cultura Creative / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Zsinórban két medvetámadás miatt is bekerült a nemzetközi hírekbe Szlovákia az elmúlt napokban. Az első Déménvölgy (Demänovská Dolina) mellett történt: két embert üldözött egy medve, egyikük, egy belarusz nő, eközben lezuhant egy 150 méteres meredélyről, és szörnyethalt. Szinte rögtön jött a következő eset ugyanennek a völgynek az aljában, Liptószentmiklós (Liptovský Mikuláš) városában harapott és karmolt meg embereket egy medve,

egy tízéves kislány, egy 32 és egy 72 éves férfi, egy 49 és egy 58 éves nő is megsérült, de egyikük sem súlyosan.

Az állatot a rakparton és a bevásárlóközpont környékén is látták, a város szóvivőjének tájékoztatása szerint végül átúszott a Vág folyón Plostin (Ploštín) irányába. Addigra több felvétel is készült a városon átvágtázó medvéről. A hatóságok az állat kilövését tervezik már tavaly nyár óta, de nem kapták rá meg a környezetvédelmi minisztériumi engedélyt.

Az első eset áldozatairól azt írta a Nový Čas, hogy egy Lengyelországban élő belarusz párról volt szó. A 31 évesen meghalt Tatjána és 29 éves párja, Konsztantin – aki síoktatóként dolgozott – túráztak az Alacsony-Tátrában, amikor megtámadta őket a ragadozó a késő délutáni órákban. Két irányba menekültek, a medve a nőt kezdte el űzni, a férfi pedig hívta a hegyimentőket. A nő hivatalosan a zuhanás miatt szerzett fejsérülésbe halt bele. A Noviny szerint a pár letért a kijelölt túraösvényről, és extra nehéz terepviszonyok közt haladt.

Az adott medve nem ismeretlen a természetvédők előtt, nyáron már látták egy golfpályán vándorolni, és a füléről megismerik.

A nő lezuhanása után nem sokkal meg is érkeztek az első hegyimentők, a medve pedig még a helyszínen volt. A pofája véres volt, és a nyomok alapján gyanítható volt, hogy mintegy húsz méteren át vonszolta áldozatát. Végül egy levegőbe leadott figyelmeztető lövés kergette el az állatot.

Jakub Filipko, az elsőként odaérő hegyimentő, így elevenítette fel a történetet: „Velem volt a szolgálati kutyám, Hektor, aki megvédett a medvétől. Ő találta meg az áldozatot, és ugatással jelezte ezt, de amikor odaértem, a medve nem mutatta ijedség jelét addig, amíg a kutya biztos távolba nem űzte.” Filipko szerint a medve az utána érkező mentőcsapat felé indult, ő figyelmeztette őket, ekkor dörrent el a lövés. Idekattintva egy videós összefoglalót is láthat az esetről.

Azt egyelőre csak valószínűsítik, hogy ugyanaz a 120 kilós hím barna medve támadta meg a liptószentmiklósiakat. Mindenesetre a Nový Čas szerint a rendőrség űzte végül vissza az erdőbe, miután az állat átúszta a Vág folyót. A SITA hírügynökség szerint harapások és marások okozta sebesülések miatt látták el a medve által a városban megtámadottakat. A 49 éves nő például a vállán és felkarján sérült meg, a 72 éves férfinak a fején keletkezett nyílt sérülés.

Viktória Čapčíková önkormányzati szóvivő azt mondta a Novinynek, hogy a medvét még nem sikerült likvidálni, bevette magát a rengetegbe. A ragadozót minden modern eszközzel – éjjellátókkal, hőkamerával, kameracsapdákkal, más megfigyelő eszközökkel – keresik vadászok, két nemzeti park szakemberei, rendőrök, természetvédelmi szakértők.

Liptószentmiklós önkormányzata válságstábot hívott össze, valamint vészhelyzetet hirdetett. A lakosoktól azt kérték, ne nagyon hagyják el a lakókörnyezetüket, főleg reggel és este.

Ján Blcháč polgármester mindenesetre régóta lobbizik az államnál a medveritkítás ügyében, eddig sikertelenül. Blcháč a Pravdának azt mondta: „Bőven ideje lenne, hogy valamit kezdjünk ezzel a helyzettel, ami a medvék túlzott számát illeti.”

Rudolf Huliak, a szlovák parlament mezőgazdasági és környezetvédelmi bizottságának elnöke azt mondta, nem lehet vég nélkül próbára tenni és félelemben tartani a vidéki lakosságot. „Ma egy olyan esetünk volt, ahol egy medve brutálisan és ragadozó módon megtámadta a liptószentmiklósi lakosokat. Egy ember majdnem elvesztette a szemét” – mondta a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) politikusa.

Szlovákia a szintén medvetámadásokkal küzdő Romániával közösen szeretné elérni az Európai Unió Környezetvédelmi Miniszterek Tanácsánál, hogy a medvék alacsonyabb kategóriába tartozzanak, ezáltal könnyebben kilőhetők legyenek.

Támadások az utóbbi években

A helyzet nem új. A megszaporodott állomány miatt 2021. május 3-án jött a hír, hogy kilőttek egy anyamedvét és bocsát a Magas-Tátrában. Júniusban a Banskô-völgyben találták meg egy férfi holttestét, napokkal később erősítették meg a hatóságok, hogy medvetámadás áldozata lett. Ilyen halálos eset évtizedek óta nem történt előtte Szlovákiában. Szintén 2021 nyarán kellett agyonlőni egy medvét, ami magabiztosan kószált rendszeresen Bélagyulafalva (Belá-Dulice) területén.

2023 márciusában két kocogóra rontott rá egy medve Kovácspalota (Tužina) egy erdei útján, egyikük lábát megmarva. Ugyanezen év májusában egy erdészre és egy vadászra támadt egy medve Felsővisnyón (Višňové), a vadász az állatra lőtt, mindketten megúszták sérülésekkel. Nemrég, december végén egy, a Nagy-Fátrában túrázó párt támadott meg egy medve, a férfi a végtagjain sérült meg.

Ugyanebben a hónapban egy szarvast közúton megtámadó és marcangoló medvét is lefilmeztek. Garamszentkereszten (Žiar nad Hronom) ugyan nem sérült meg senki, de a sok medve miatt a járás több községe medveritkítást kért tavaly novemberben. Idén februárban bejelentették, medveügyi kézikönyv készül, ami gyakorlatilag minden velük kapcsolatos helyzet kezelésére választ ad.

A probléma persze szerteágazó, ennek egy eleme a medvék száma. Sok településen a medvék könnyen hozzáférnek a háztartási hulladékhoz, a kukázó medvék látványa sok településen mindennapos. A Turista Magazin tavaly őszi összeállítása szerint a Liptói-havasok, az Alacsony-Tátra, a Nagy- és a Kis-Fátra különösen gazdag medveállománnyal büszkélkedhet, az országban akár 3000 egyed is kóborolhat, de konzervatívabb-alaposabb becslések épp hogy ezer fölé teszik a számukat.

Ha pedig sok a medve, és szűkül az életterük, simán átkelnek a schengeni határon, és meg-megjelennek Magyarországon, az Északi-középhegységben (bár emlékezetes volt, amikor 2018-ban egy példány egészen Szeged térségéig lesétált). Sőt, Mihály, a medve már egy éve a Bükk lakója.

Hivatalosan kevés a medve, nincs mit tenni

Soňa Mäkkát, a Denník medvetámadásokkal sokat foglalkozó újságíróját is megkérdeztük a mostani esetekről és az általános medvehelyzetről. Mäkká a szlovákiai medvepopuláció nagyságához egy cseh kutatást említett: e szerint 1056 egyed körüli szám jött ki egyetemi kutatóknak, amit ugyan más szlovák kutatók a minták elégtelen száma miatt kritizáltak, de az Európai Bizottságnak is ezt jelentették.

Mäkká szerint egyre több medvetámadást regisztráltak Szlovákiában az elmúlt években.

Míg 2016-ban és 2017-ben egy-egy emberre rontottak rá a medvék, addig 2018-ban már háromra, 2019-ben négyre, 2020-ban hatra, a 2020 utáni években 7, 9, majd 12 támadás történt. Egyelőre csak az említett egynek volt halálos kimenetele 2021-ben, a támadás pontos okát még mindig nem tudni.

Az EU-nak beadott közös szlovák–román javaslatról az újságíró azt mondta, hogy Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter nemrég Brüsszelben tárgyalt a kérdésről Virginijus Sinkevičius környezetvédelmi biztossal. Sinkevičius azt mondta, hogy „bizonyos körülmények esetén” lehetséges védett állat leölése, ilyen a közegészségügyi vagy közbiztonsági veszély.

Mivel az említett cseh medveszámlálás nem hozott kiugróan magas számot, Mäkká szerint nehéz lesz a brüsszeli döntéshozókat meggyőzni a medvék számának ritkításáról (és a védettségi szint ehhez szükséges csökkentéséről), amíg nem történik több durva eset.

Azt is hozzátette, hogy a környezetvédő szervezetek tiltakoznak a medvelikvidálás ellen.

Szerintük sokat segítenének a medvebiztos szemétgyűjtők, a méhkolóniák, a haszonállatok védelme kerítésekkel, kutyákkal, valamint a vadállatok illegális etetésének tilalma. Hiba az állam részéről – állítják a természetvédők –, hogy nem oktatják eléggé az embereket arról, miként kell együtt élni a medvékkel.

A medvekérdés a politikába is beszivárog, de Szalay Zoltán, a Napunk szlovákiai lap vezető szerkesztője azt mondta a Telexnek, hogy a szlovák közéletben „nem volt kiemelt téma a medve az utóbbi napokban”. Mostanság a szélsőjobb témája lett ez inkább, nekik radikális álláspontjuk van a kérdésben: fokoznák a medvék kilövését. A tavalyi parlamenti választás előtt ki is sajátították a témát, amihez nem igazán tud hozzászólni a liberális oldal. Persze, mint minden témában, itt is van dezinformáció, Szalay szerint „az erről szóló közbeszéd nagyon félrevisz, sok álhírt terjesztenek a medvék okozta veszélyekről”.

Mäkká a politikai helyzetről azt mondta, a környezetvédelmi miniszter olyan elnököt szeretne, aki akár aláírna egy olyan alkotmánymódosítást, ami lehetővé teszi medvék lelövését (ezzel burkoltan a Robert Fico által támogatott Peter Pellegrini volt kormányfőre utalhatott). Az újságíró szerint Pellegrini se lenne ellene, ha a mostani kormány lelövetne egy medvét, mutatva, hogy ez a megoldás a kérdésre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!