Putyin hosszú évek után először mondta ki Navalnij nevét

2024. március 19. – 09:47

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin elnök évek óta először mondta ki Alekszej Navalnij nevét, a választási győzelmét ünneplő éjféli moszkvai sajtótájékoztatóján, hétfőn, írja a SkyNews. Az orosz elnök köztudottan kerülte, hogy kimondja Navalnij nevét, helyette „az a figura”, „ez az úriember” és „egy bizonyos politikai erő” néven emlegette, kommentátorok szerint Putyin csak egyszer, 2013-ban nevezte nevén az orosz ellenzéki vezetőt.

Putyin azt állította, hogy pár nappal azelőtt, hogy Navalnij hirtelen meghalt a szibériai börtönben, támogatta azt a fogolycserét, ami alapján az orosz ellenzékit egy Németországban börtönben lévő orosz elítéltre cserélték volna.

„Akár hiszik, akár nem, alig fejeződött be mondat, amikor azt mondtam: egyetértek. De sajnos megtörtént, ami megtörtént. Mit lehet tenni? Ilyen az élet”

– mondta.

Alekszej Navalnij február 16-án halt meg abban a szibériai börtönkolóniában, ahol 19 éves börtönbüntetését töltötte. A börtön tisztviselői szerint a 47 éves férfi egy séta után lett rosszul. A holttestét csak hosszas huzavona után, február 24-én adták ki az anyjának. Navalnij halála előtt hónapokkal azt mondta az ügyvédjének: úgy gondolja, folyamatosan mérgezik, a Kreml ezt alaptalan vádaskodásnak tartotta.

Vlagyimir Putyin rekordgyőzelemmel marad újabb hat évre Oroszország elnöke, a választáson a Telex munkatársa is ott volt, riportjában ír arról is, hogyan hatnak a nyugati szankciók az országra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!